在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
本身都無 但有排隻貓病左 佢就拎左番屋企照顧
之後就中左癬
屋企仲有隻幼狗
新領養咗隻貓貓,第一次養,返到屋企之後嗰一個鐘佢好似好驚個新環境咁淨係匿埋喺梳發底,請問係唔係正常的係咪唔應該理佢等佢自己探索吓
覺得最好拎d野入去做
唔搞佢 但係存在起同一間房做自己野
養左幼貓而家7個禮拜,一直食得訓得屙得,周圍跑。
平時一日6-7餐,食汪𣈴幼貓罐,我地臨訓就放返佢入籠,再倒乾糧比佢做宵夜。
但琴日開始無端端食少左野,比罐佢食佢就做埋砂動作。
好驚佢係咪唔舒服
但佢無乞痴眼水眼屎鼻水,又有屎尿屙。同埋都係好活躍 ,周圍走,周圍咬
究竟係咩事
有冇巴絲可以比下意見
黎緊會 收隻野貓
等緊佢3個月大

有咩注意 買左個籠 困困會好d ?
怕佢抓爛 張皮sofa 同其他家私

養過貓 但未試過野貓
想買魚油比主子 有冇建議買邊隻?
有無去睇醫生啊個時?
本身想約寵x睇 但佢話唔收新症
有冇巴絲打可以打救下
我隻美短細個玩得太癲都會變用口呼吸
佢一個口我就會停
慢慢大大下就好少用口呼吸

但始終英/美短容易有心臟問題,小心啲好
以為係同一間屋入面 佢地都會感受到我既存在
可能我諗少左 佢地野貓來 要成日係同一個地方先感受到我既愛意
我唸起同一間屋佢地都知既
但係未必知你係好人
但係我係房入面 佢地會feel到我係好人咩
成日望住我餵野食同鏟屎
起碼會知道你對佢無害
跟住先會開始想接觸你
你地會唔會喂化毛膏?
繼續支持樓主
領養左返嚟一個禮拜 行近少少就fee我 點搞
想問下屋企本身有貓 再接新貓B返嚟有咩要留意
路過。

第一次帶貓貓返屋企、要困籠。籠內放置貓廁、水食兜,定時餵食;再用大毛巾遮一遮個籠,唔好騷擾佢。之後耐咗至等佢慢慢響間屋探索。
normal
don't worry too much.
normal
有癬都係搵醫生好啲
怕佢抓爛 張皮sofa 同其他家私- hard to predict
I have adopted over 65 野貓, about 10 will 抓皮sofa 同其他家私.
You can try to clip its nails more frequently..
has nothing to do with 心臟問題.
玩得癲變用口呼吸- only way to cool down faster.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞