在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
唔知,我未試過全日濕
但我岩岩睇過d 罐 , 佢有寫每日建議食用量
我嗰隻罐就<1kg 貓 每日食0.5~1罐
我搬新屋想養布偶,未養過動物
普通打工仔一名
係啵,你嗰隻斷左奶未?
我有時一餐會溝貓奶粉+糧比佢食
唔知係咪奶粉都飽肚 佢次次飲完奶就唔食糧
想問好耐,我睇貓糧袋個建議餵食量係寫1/2cup果d再加句 standard 8oz measure cup, 想問下邊度有得買8oz 量杯?
搵親通常係寫ml, 如果用oz轉ml大約236ml, 轉gram就大約227g。我諗貓糧個單位應該係重量
想問下領養左新貓點樣可以令佢同舊貓和平相處?
想問下貓仔幾多個月大要刷牙同滴耳仔

之前睇醫生話冇乜耳屎係咪可以唔洗滴?
我個隻斷左奶啦
我見170g k9罐上面寫3kg嘅貓食1罐
過來人經驗之談 養布偶一定要搵好嘅貓舍
呢個品種比較貴 啲不法之徒成日用布偶嚟呃錢
來貨$500大陸貓 賣出去一萬
最慘係返到屋企唔夠七日就死咗 好多呢啲例子
新貓完全唔肯俾人摸 ,伸隻手比佢聞都露牙嗄嗄聲咁鬧
可以點令佢接受我
有對佢好慢咁眨眼
同用手餵嘢食
準備想養金吉拉 / 布偶
其實如果想由細照顧到佢大
有無話最好由幾多個月開始?
如果返正常朝9晚6 佢自己一個係屋企係咪最好入貓屋?
有無特別留意嘅地方?
Thanks
貓BB免疫力差容易有貓癬
屋企盡量保持乾淨 俾佢曬多啲太陽
貓仔2歲黎我屋企 黎左9個月都仲係唔friend 點先可以增進感情 肯坐係我膝頭哥?
求指教
汪喵喂食工具

已絕育,2.6kg,5-6個月,應該當佢係成貓計食嘢份量定係10個月內幼貓計好?個kcal可以差一半有多
哇 你隻喵咁重嘅
我5個月先得1.7kg
佢成日經過水機都唔飲水點搞
放左水機係佢訓覺位隔離都無動於衷
湯包又無用
點樣可能吸引佢飲多d 水呀
我既話會平時整d濕食比佢
蒸d雞胸魚去骨個d Or 罐罐溝水
我以前亦試過肉泥條溝水
我隻貓都會肯洛搭

又或者健康d同佢挽癲d 跑下跳下
半個鐘咁上下
佢就會口渴自己埋去搵水飲

同有時佢地好衰
你專登買d飲水器皿比佢佢係唔飲
人飲既杯佢頭要塞晒洛去佢都要飲
你可以試下準備唔同兜or 杯
睇下佢有冇興趣
我拎ciao 肉泥溝水 佢會去食
但準備左兩個水杯 佢都唔理
今日又屙粒粒屎啦
街貓執番黎的,睇完醫生,根據體重估計佢幾歲咋

所以頭痕緊點去計佢每日個Kcal,俾多又驚肥,俾少又驚佢瘦
如果5-6個月應該就過重啦?

你摸佢d肉實唔實定脂肪多
追咗貓糧post 搵到答案,類似情況,體重,每日喂食份量可以用成貓去計,唔需要咁多kcal
唔會啊,上網搵體重對照番年齡唔算重,應該
佢啲肉都實啊,仲擔心佢太瘦。可能做街貓成日食幾家茶禮
你果隻輕得滯喎 我上網睇5個月2.幾kg先正常
diu我個隻7歲都係咁!
埋完走去瞓走去玩,瞓醒又去食
而家天氣凍,擺一陣就凍冰冰,佢都係咁!
但獸醫又冇咁講

雖然我自己望隻貓都覺得佢瘦
想佢多肉d
咁係咪應該整暖少少比佢會食多啲
我罐溝完水驚放太耐變壞1個鐘就會收起放入雪櫃
下餐再拎出泥整熱食
岩岩試左整暖少少比佢食食曬5g糧同半羹罐太好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞