在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
仲想問下有貓蚤 處理好貓仔之後 最後係咪一定要炸屋?
由於肉眼冇見到過 有冇其他清潔方法
想問買貓問題 勿屌
如果自家繁殖/貓舍嘅貓媽媽爸爸無驗過貓白血病、愛滋就直接配種拎出嚟賣 有無問題呢?
利申:買完貓之後睇獸醫問我先知 係咪on9咗
問個賣家 佢串柒柒又轉話題
有問題 但你吹佢唔脹
正規貓舍父母會做基因檢測 確定冇遺傳病先會breed
香港完全冇規管 呀豬呀狗生咗BB都拎出嚟賣
係咪屯門breeder?
咁我係咪蠢咗
下次買貓前要問過啲咩先買 我淨係拎咗針卡 有檢查有無皮膚病、蚤個啲
係屯門區 自家繁殖
你擔心大個d 驗血啦
我嗰隻流浪貓三個月就去打針,順便做血檢
最後無帶病,即刻安心晒
但我唔建議三個月做,因為太細個未必抽到足夠既血
睇路..聽過有人買完返屋企貓貓有病..
同一間?有無tg可以聯絡下個位朋友問下?
貓好小氣,下次出黎就玩咬頸,割喉
你先係主人
點都要俾佢知依點
屋企主子食嘢成日食得好急
所以食完無耐又嘔返曬出嚟
食濕糧十次就有三次會嘔
所以依家濕糧就每次餵好少好少同加好少水(因為加多少少水都會嘔)
試過食其他濕糧都會有呢個情況
所以應該唔關濕糧/口味事
都唔知佢做咩食到咁急
咁樣嘅情況係咪無咩方法改善?
主子唔小心食咗玩具啲羽毛落肚
打咗去診所問話觀察多一兩日睇吓會唔會屙/嘔返出黎
有冇其他主子試過?最後點

好擔心 以後會小心收好啲玩具
我試過係忽然有一日
係佢d屎個到見到一條幾cm既紅色幼繩
但屋企印象中冇見過
完全唔知佢係邊鼠搵到 同幾時吞
但感恩好彩佢柯番出黎
之後都係馬照跑 舞照跳
希望佢都會屙返出嚟啦
暫時依家仲跑得食得
係有正常貓義工嘅 我以前都唔信 直至最近領養左隻4個月貓B 個義工一蚊都唔收 仲為左我周圍走 又教我好多野
建議留意下fb嘅領養谷 睇多啲就會分到邊啲義工係好人
有冇人隻貓夜晚係咁鳩叫,好驚嘈到鄰居
試下用慢食碗 or 昅住佢食 食下叫佢抖下咁
佢本身係唔係流浪貓黎?
打去診所book
我果間就做前一星期要做基本檢查先,姐係摸下,睇下眼仔,探熱,聽心呢啲
因為最普通有cat flu都要好番先做得
大部分都唔建議發情中去做 因為子宮充血 傷口就要開大d
會問你驗唔驗血同吊鹽水
有啲診所驗血可以術前當日做
你可以兩樣都唔要,驗血就check到有咩隱性野唔岩麻醉
但唔會check對唔對麻醉藥敏感
所以自己根據價錢,風險去決定

問下搵下屋企附近邊間好 通常平又好既都排幾個月
咩原因9叫先
想問下餵過幾隻牌子咩既主食罐(k9,thrive,怪獸部落) 主子都係食少少就唔食 幾種味都試過 但貓侍既馬卡龍副食罐就一野清曬 係咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞