在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
在線解答養貓新手問題
https://lih.kg/2783168

好開心可以幫到大家
送幾張樓主貓貓比你哋j下
維他命b(DHC人食 預防貓癬 兩日一粒)
牛離q(essential 改善眼屎多 預防感冒等)
魚油(swisse人食 豐富omega3 一星期三四粒)
小麥草乾(兔仔食 一星期一次剪少少撈落貓糧)
寵物羊奶/無乳糖牛奶(補鈣 呃飲水)
熟蛋黃(美毛 一星期兩三粒)

通常自製貓飯先會加營養品
推薦大家一星期餵幾餐貓飯
又平又好食又健康又多水份
我通常一次過整一大碗 分裝放急凍 食再解凍
肉類80% 魚20%(例如肉800g+魚200g
肉:雞肉豬肉牛肉羊肉鹿肉兔肉鴨肉
魚:三文魚銀魚秋刀魚

我會整雞胸肉搭其他肉
加任意一種魚(去骨去內臟去頭去尾)
再加幾粒蝦
隔水蒸熟
之後全部放晒落攪拌機攪碎佢
再分成一份份包好
成個過程都係一個鐘 可以整三個星期份量
上面呢個配方只係for加餐
想日日食要加埋內臟營養品微量元素等等 複雜好多
如果想知貓貓每日食幾多可以呢度計
https://www.dogcatstar.com/calculator/
想問下2個月bb食左幾啖就開始埋砂動作,然後走去玩
玩左陣再翻泥食幾啖又開始埋,係咪佢唔想食
依家係罐溝啲水比佢,乾糧佢唔肯食除非溝少少罐比佢
好驚佢食唔夠卡路里
貓bb 係咪會容易有皮膚敏感
買左隻貓,但過左一個月鬆打針 醫生話佢有皮膚敏感
貓女星期日做完絕育之後就去少左廁所
同埋要抱去貓砂盆先屙唔會自己去
打去診所話可能係扭計唔開心可以帶返去檢查下
想問你哋嘅主子有冇試過咁 有冇方法解決?
以前係咪流浪過
聽講係食飽想埋左佢
餓嗰陣拎返出黎食
無流浪過
我嗰隻都係咁,2個月大
流浪過
可能bb 貓貪玩唔想食住
我有時會捉佢去個兜前面
佢就會食晒
你個隻食到幾多野
我個隻又貪玩又食得少
乾又唔食罐淨係食幾啖
一日係咪應該餵多幾餐
我依家一日四餐
我一日都係餵4-5餐
有時放工衝返屋企整野比佢食
佢聞左幾下就走開
明明都幾個鐘無食野
剩係掛住玩,我覺得佢無一個月嗰陣食咁多野同飲咁多水
但同佢磅重又KEEP住重
呢家900G 左右
我個隻係食幾啖就走開
諗住聽日開始每餐餵少啲餵6餐睇下會唔會食得多啲
想比乾糧佢補下卡路里又唔肯食
聽講係之前個屋企係放長糧夜晚先有罐食
明明已經係orijen糧同k9罐
我都係餵ORIJEN糧
你每次餵幾多??
同埋你隻貓幾重
你哋隻喵會唔會成日甩指甲
我隻喵有時玩得太癲,跑嚟跑去,突然唔知點解隻手指甲爆血甩咗
有冇啲咩補品可以強化指甲
利申:有定期幫佢剪甲 唔長
每次比15g左右但佢一粒都唔食
本身係想2餐濕2餐乾點知佢唔食乾
琴日試左溝少少罐佢先肯食
佢都係重900g左右
依家成日食少少去玩玩完就去訓
懷疑佢一日訓成20個鐘
你個隻食唔食乾
我嗰隻肯食乾
同埋你餵15G咁多
上網計佢熱量 我計到正常一日要食60G
但睇返ORIJEN個包裝 寫住1KG重都係餵35G一日
所以我一次餵5-10G炸
不過我次次餵10G 佢食一半就去玩 玩完就訓
剩低嗰5G浪費左
同埋我嗰隻都成日訓
上網睇話幼貓係訓20個鐘 所以應該無問題
仲有我個隻有時食一半就走但我用匙羹比佢食又肯食
究竟點解佢唔肯主動去食乾
同埋你啲罐拎啲出泥會放幾耐如果佢食啲就走開
我都有用匙羹餵佢
佢食得勁快
其實用匙羹餵佢會唔會習慣以後唔會自己去食
我都驚
我有朋友養既貓餵慣左
下下要人餵先食野
所以我盡量唔餵 除非嗰日佢食得少野
仲有D罐我通常放一小時 冬天應該唔怕
我成日都覺得佢食太少忍唔住用羹餵佢
如果剩太多我會放入雪櫃先
過幾個鐘再拎出泥坐熱翻比貓貓食
咁樣唔知得唔得
正常幼貓一餐都未必食到成個罐
我通常朝早餵半個 , 剩低放入保鮮袋放入雪櫃
夜晚拎返出黎加暖水再餵
我個隻一日最多都係食到80g k9罐係正常定太少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞