在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
醫生話佢個case 食藥幫唔到啲咩
淨係開咗啲止痛藥比我
我隻貓就嚟一歲,一直都胃口麻麻,乾糧會食,水少飲,轉過好幾次濕糧都唔係點食,唯有用針筒餵佢食罐同飲水。咁最近嘔得密咗,嘔啲消化咗嘅乾糧,什至未消化嘅糧。不過佢就好活潑嘅,即使食得少,都鐘意周圍走周圍叫。平時睇獸醫,醫生都話睇唔到咩事。

琴日終於帶佢睇超聲波,醫生話佢有胰臟炎所以先食得咁少同嘔
想問大家有冇類似情況,同埋點解決呀

趁條友瞓咗成功剪晒
點樣幫貓沖涼同刷牙
早幾個月前領養左隻10個月大嘅貓
本身係街貓附近好少人住我都俾佢自由出街玩
同佢沖過兩次涼 每次都勁辛苦
已經用左洗貓網袋 + 一路沖一路俾零食
喊到勁大聲又掙扎到甩埋袋
最後要兩個人捉住先叫勉強沖到
唔知點train沖涼
刷牙train咗成個禮拜都未刷到
有啲人話兩三日就要同貓刷牙
真係要做得咁密?
刷牙唔得可以用汪喵口腔噴霧頂住先
不過近排爆咗單污染環境嘅大鑊
口腔噴霧處唔處理到牙菌膜/牙石?
暫時唔覺有特別口氣問題
係驚唔刷會甩牙
有啲post話冇好好刷牙三歲就冇哂啲牙
咁又唔會三歲冇曬啲牙
但會好快積牙石係真
噴霧都係減慢個牙石形成嘅速度 你都要慢慢令佢習慣刷牙
物理上嘅磨擦先可以真正清潔牙齒表面
唔洗咁緊張 你準備個d野都已經她齊下
另外最好叫上一手湊隻貓既人
準備埋一條隻貓訓開有佢味道既毛巾比你帶走
咁樣到新環境佢會有安全感d
同埋如果係細膽驚青既貓
可以係籠出面鋪塊布 又可以保暖
佢又可以哩埋令佢覺有安全感咁觀察下你屋企
如果係接bb貓 記得注意保暖
夠三四個月你已經可以買d肉泥條討好下佢
但自己睇番個量 一星期一兩條就好了
飯碗用陶瓷 / 不鏽鋼
隻貓成日柯屎出面 係咩原因

貓砂盆日日清 淨係會屙尿喺入邊 屎就柯出面

呢個星期有一半都係執屎

隻貓一歲多啲
求救 貓仔2個半月大
今日第4日黎到
今朝6點半 11點半 2點45分 已經柯左3次尿
除左今朝篤尿多啲之外
11點半個篤得一個乒乓波咁大
2點9個篤 仲細過個波
佢平時都係食乾糧 岩岩黎到唔敢比佢轉濕糧住 今日同琴日見佢飲多左少少水 但咁快就柯3篤尿 會唔會唔係幾正常?
佢食嘢正常 好玩得 便便好靚
究竟貓仔一日痾幾多次先係正常? 頭3日 都係每日3次
睇咗醫生,話腸胃敏感,比左枝益生菌我
希望快d好返
而家呢幾日只餵乾糧,怕佢乾糧上癮唔食罐又吸引少水份
個盤唔夠大

貓砂清得唔夠快

換貓砂
一日三四次都正常
啱啱返屋企 觀察下先

食得 玩得 有wee 有屎
正常喎
咁可能要轉糧啦 慢慢轉
一日兩餐就一餐乾 一餐濕
驚佢痾唔出 尿頻姐
唔算頻啦 幾粒鐘一次
屋企主子半歲女想做絕育,之前睇開個間報價好貴
唔知有無其他選擇,荃灣區
係咪得一個貓砂盤?
我隻貓通常會係一個盤屙尿,屙完去另一個盤屙屎
隔住個mon都feel到你既緊張
冷靜d 聽洛幾正常阿
好動寶寶跑跳得多
口渴飲多左水 咪會屙多咗尿
新主子比過零食條同魚乾都唔食 係佢唔中意食定驚我 岩岩黎左一個星期左右
得一個呀 搵唔到位放另一個 因為屋企人唔俾將貓砂盆放廳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞