在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
無人係房唔驚
最安全係角落頭 因為間房係L型 所以得幾個角落位
好少係床 佢地只有我唔係度先上床
我指佢張床呀 唔係你張床
咁你將佢張床放去角落頭,用上面個方法慢慢餵食
用緊,佢係有浸「香味」,貓貓唔抗拒但冇話好似佢啲片咁係咁lur,個人用落係幾好鏟唔太痴底,都蓋到啲屎味,試過幾款豆腐砂用到呢隻都唔錯所以訂左存倉抵買啲,但都係偏貴。之前用過n1,n1真係零分。
2隻貓同一胎
2個月鬆D一齊接返屋企
但一隻病左所以隔離左佢地2個
分開左兩星期
阿仔係細籠
阿女係大籠
而家好返2隻都擺返係大籠就係咁打交
打左粒幾鐘
暫時又分返開2隻
打交個陣2隻互片
得阿女低聲吼叫
阿仔冇乜野
係咪應該繼續分開佢地
比佢地隔籠互相觀察先?
唔該晒
隻貓搬完屋之後痾唔到尿 之前出過血尿睇醫生話大壓力
處方糧又食親都嘔 一停左藥又返發
岩岩停左藥又到處谷尿但係一滴都痾唔出
有冇咩方法令佢好d
用過礦砂 唔可以沖落廁所
同埋真係用到成地石仔咁 如果踩到會痛 我麻麻
想問屋企隻貓六個月大 但係甩咗隻牙 正唔正常?
見佢呢幾日唔係好想食嘢 但係換牙期唔係應該四至六月咩?
呀! 你同我情況一樣 我隻貓一定要抱入籠先肯訓 出黎只會玩 自己玩到攰 佢會坐係度抖下 但完全唔會訓 特別係有人係度行 佢就一定咬人+撩你玩 我而家習慣左每日7點餵完佢 就會關哂啲屋企人啲房門 我屋企人大約10點先起身
咁比佢習慣下自己一個靜靜下係廳 我做左幾日 而家佢肯自己係廳恰下眼瞓啦~
另外咬人問題我都好心痛 因為貓係2個半月接 到而家4個月啦 佢應該由細到大都無同其他貓仔玩過 所以唔識就力去咬人 有啲人會建議你養多一隻差唔多年紀嘅陪佢
我無養多隻 但試過好多個方法 包括no/大叫/扮喊/鬧佢等等 佢會更加飛機耳咁撲黎咬你 直到我最近 用左水樽噴水
發覺好有用 特別而家熱 你唔使擔心會凍親佢 噴佢咪當飲水囉
但真係好有用呀! 佢而家只會咬一下 唔敢再大力咬 不過你要叫埋所有屋企人都要咁做
岩岩新貓入屋兩日都未有屎屙係咪有問題
邊一隻貓砂?
驅蟲劑係咪一定要定期滴

之前獸醫話兩個月就要一次
可能未適應環境唔敢屙
咬人我直接我會大聲喝佢同拍屎忽,俾佢知咬人唔係好行為。e家最多都會用牙掂你,唔會咬。

籠我就直接拆咗佢同封左佢,迫佢接受。e家會係我隔離瞓。

咩都就曬佢只會自己辛苦,做翻主人而唔係貓奴。
但一隻病左所以隔離左佢地2個- 續分開佢地
幾多cup個啲係講緊焗野食用個啲measuring cups
Ikea或廚具鋪都應該有
咁應該點先適應
我果隻5/6 個月都咬再我燥
一咬就走開 唔好襯佢玩到hi 果陣俾手佢
盡量訓覺唔露手 著長袖包手先同佢玩多d
依家7-8 個月少咬左好多啦
我個隻都係由細到大都咬人 7個月大
但佢依家唔會點主動咬人,除非摸到佢唔想,就會輕咬叫你唔好摸
飛撲咬,撕咬已經好少,我係佢大力咬時講no同困佢入籠(平時唔用籠)或者用聲音嚇佢
其實好似係計kcal 睇比幾多糧
想領養貓貓 有冇邊到介紹?
屋企開放式廚房(每次整完野會清理好枱面)
會唔會義工唔俾?
有無人貓貓有異食癖
我果隻咩都咬咩都食
貓仔6個禮拜大,打左乞痴,係咪因為凍親?
覆緊樓上怪獸部落
係咪佢個隻費洛蒙舒壓砂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞