在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
係嘅唔該晒
佢今朝肯自己主動去貓砂盆屙啦
差唔多2個半月大金影琴晚新番到屋企 晚上屙左一次屎
今朝柯左一次尿 食野應該正常 水就間唔中先飲
今晚仲煮左雞柳比佢食都好似幾中意食
但係琴晚柯左一次之後到今晚都未柯屎正唔正常
同埋係到R自己都幾密點算好
Keep住轉
俾同一隻罐佢好容易揀飲擇食
wellness core 都可以,不過要留意買最新個批糧,前一批好多碎
我諗帶返屋企之前都要俾醫生做個簡單檢查嘅
屋企隻布偶混銀影差唔多3個月 依家都係keep住軟便 由接返黎都係早晚食罐宵夜干糧 一日3-4餐 罐都係汪喵同怪獸 干就怪獸 已經有比益生菌佢食 黎緊直接轉全干比佢好還是再試其他罐?
會唔會病左呀,我個隻早排腸胃有事,都屙粒粒
我用怪獸罐+肉乾溝水,每餐都否以食到隻碟乾淨到好似洗好咁
我都有諗過
因為佢粒粒屎 但唔硬
可能係早排餵左佢益生菌
你咪食野敏感
但係一開其他味嘅罐就唔食
唔知點算好
新手一問,我隻貓中左條蟲,帶左佢睇獸醫.佢開左粒杜蟲藥.
呢段時間可唔可以放佢出籠
一般幾耐會杜完蟲
布偶貓貓2個幾月大 本身貓舍餵緊皇家babycat糧 佢話最多餵到4個月就要轉糧
但睇左好耐呢個牌子都無人推
所以一開始接貓返黎 都諗住餵多排到佢3個月就轉糧
有咩糧推介比3個月貓
3個月可以餵汪喵啲幼貓主糧罐比佢食嗎
貓女幾時絕育好,想係佢地發情前絕育。
依家貓女8個月大
有兩隻。

應該會絕完一隻先一隻後,免得照顧唔切
想請教下 我隻貓仔五個月大 佢成日有眼屎 比左啲牛離Q佢試
但佢有啲肚瀉 仲吐過一次 係咪唔好再比佢? 同時我都溝緊糧
所以唔知邊樣問題大啲
上網睇話6-7個月已經絕得
而家隻貓好興分開幾次先食完兜糧
唔知做咩
有冇人知點解
過6個月 2kg以上就絕得㗎啦
8個月差唔多發情
可以著絕育衣 無戴頭套咁辛苦
4個月大貓b
ziwi罐罐(羊)溝鮮食雞肉三文魚同營養粉
貓b食有冇問題?
三個月可以食幼貓主食罐架啦
乾糧嘅話wellness core不錯
不過都要睇返你貓貓肯唔肯食/腸胃適應
呢個好似係佢哋嘅習性 我隻濕鳩貓鍾意食法國餐
食幾粒行過圈玩一陣 又返嚟食幾粒
兜糧放成個下晝先食得晒
2個月前養左隻流浪貓, 黎左兩個月都仲係好驚人應該幾時帶去打針?驚宜家帶佢去打完針翻到屋企會仲驚人貓貓黎嗰陣獸醫話大約3個月大
貓貓大便一粒粒
係咪唔健康?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞