在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
我隻貓仔絕左育都周圍痾尿
好困擾 想知點解
原價難放
一星期加餐餵羊肉同豬肉
蒸熟打碎
點解絕育都要排咁耐
排竉心
有冇話要咩部位?
最後會叫到你頂唔順搵另一間絕
利申 之前都係排寵心
我之前都係排寵心 最後去咗天后dr Hugh
手勢好好 2隻貓仔一翻到屋企已經去廁所 食嘢
養左一對流浪貓女同仔差唔多一年
貓女已經可以摸 但未抱得同唔會主動痴埋來
貓仔更加生人勿近 未摸得 行近d即刻跳走
佢地居住係房 同女朋友長期返工 得夜晚先阿佢地
可以點樣令佢地易信人?好想快d親近佢地
多謝師兄, 打去問問先
需唔需要撈埋糧? 如果雞肉呢?
謝謝解答
唔洗 一開始如果唔食可以加少少貓條引佢食
可以加雞肉
我都係去dr hugh 姑娘好好幫我攝左個快期
真係頂唔順隻貓叫到成晚瞓唔到覺
貓女 傷口好細
5個月大 2kg 唔係已經好夠咩
好的 試下先
唔該曬你
1.87kg 醫生話輕左啲
呢家隻貓女已經好乖咁自己係床度等你過去摸
但係隻貓仔就成日縮埋一舊 一見我行去就即刻跳走
仲未成功摸到貓仔 貓女貓仔成日好恩愛咁
慢慢嚟 唔好逼佢
本身未建立到關係,你愈急佢愈覺得有壓力,更加抗拒你
參考下
https://meowweekly.com.tw/teach-cat-to-tolerate-people/
呢家間房大約100呎到 諗緊會唔會太細for 2隻貓
雖然一個人住 只係想佢地係房入面 房同廳之間有窗仔可以互望
諗緊會唔會係隻貓女已經霸好哂地盤 係貓仔冇地盤 所以冇安全感?
係咪同胎?
貓仔本身有無一個屬於佢嘅位?
都似係同胎
佢地好鐘意痴埋一齊訓 不過都有各自主要訓覺地方
咁未必關貓女霸地盤事嘅
可能係性格/對人無信心 一見到人就緊張
慢慢嚟啦 唔好咁主動去摸/搞貓仔
咁應唔應該主動俾零食佢?
呢家仲用緊不求人俾零食
可以呀,當然如果一啲佢鍾意嘅野可以keep住做,例如食零食/玩貓棒
其實如果佢肯食,你可以慢慢縮短支不求人,等佢每次食零食再近你哋少少,記得慢慢嚟,佢唔埋嚟就加返長
貓砂大家用緊邊隻?有咩好介紹?

依家用緊N1 好似好多粉咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞