在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
有軟便情況通常都唔可以打針的
布偶本身都玻璃肚
係轉糧轉得太密
你留意下佢食咩啲屎正常就keep 住餵先
好似人咁無晒鼻音講野
佢地喵既聲都好"盟"
唔似病呀,兩個乞嗤可能新環境敏感
同埋0.8kg 都叫瘦?
兩個月差唔多啦
其實佢一開始撞籠嘅時候就應該放佢出嚟
Bb仔好快適應
如果你屋企無其他動物嘅話 其實直接放佢出嚟無問題
依家你不如試吓開住嗰籠 由得佢選擇出唔出嚟
同時喺籠出面嘅活動範圍
擺啲食嘢飲水貓砂盤嘅神位置畀佢
慢慢佢習慣咗就可能會開始肯出嚟多啲
咬人係正常嘅
佢仲細個 咬嘢係佢認識世界嘅方法
同時佢都練習緊狩獵
你唔想佢咬你 就記住要用逗貓棒同佢玩
千祈唔好用手同佢玩
咬你嘅話就唔好睬佢 唔好抱佢 唔好畀零食佢
冷處理就係最好嘅懲罰
貓b個肚脹,又無尿屙,係咪應該要帶佢睇醫生?
其實佢適應咗 收埋啲危險野就唔使困籠啦
我啲貓貓從來無困過籠
係呀 試過餓左一晚 朝早放佢出黎食早餐 死都唔食 擺埋個貓砂盤係出邊又唔痾 之後見佢係出邊成2個鐘都唔掂啲糧 忍唔住抱返佢入去 即刻食哂成碟+痾屎痾尿⋯
有無人係淘寶買過貓籠 有好介紹?
普通街市
淘過so called 4層折疊貓籠
連集運運費大約$450港紙
連所有平台墊(唔包括玩具同砂盤)
粗用 短期用覺得唔錯 夠大
底盤可以放入面就唔會卡腳

想問下呢啲係普通耳屎 定耳蟎蟲? 貓仔成日都r耳仔 呢個情況下需要幾耐洗一次耳?
用緊麥高臣寵物神仙水 用呢枝搞唔搞得掂
我諗住要長期放籠入面 有人係屋企先會放佢出黎
呢隻好無用?係咪可以自己組合?
貓仔平時都肯飲水 一日痾2-3次尿
呢幾日天氣凍 佢唔肯飲水 一日痾得一次尿
有冇方法令佢飲多d水? 已經係d罐頭到溝多左水引佢飲多d
長期困籠好慘喎
咁我唸你要買再大d既籠
呢個係摺疊 摺埋係個底盤咁大 係厚dd
就咁拉出黎卡住
不過開關都唔易
試下乾糧都加水比佢食
or淨係食罐
如果淨係食罐應該唔使額外飲幾多就夠
同佢玩完即刻換d新水遞比佢應該都會飲多d
要,盡快睇醫生,上次個醫生點講
佢有日夜晚流眼水 打乞嗤,之後第二日去左睇獸醫
但醫生無講咩事,剩係話食住藥睇下先
比左抗生素 消腫藥 維他命b 眼藥水我
但食左第5次藥,都無乜好轉
而家又有鼻水,嗜睡,食慾不振
但無發燒
我隻驗埋血,報告所有指數都正常,開咗腸胃藥

食咗日半藥都係唔食野
佢幾耐無食野呀
幾大,知唁知咩事?
兩日了,迫佢食d 唧唧都會勉強食幾啖
6歲幾,醫生都唔知咩事,淨係話無大病

我本身係諗住呢款
但睇落好似你個款大啲咁
長同闊都未必有太多位可以就到
定各高發展好?
個籠整多幾層俾佢玩下咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞