在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
Will grow out of it
我個個四個月大 連沖涼都會起勢喵
佢都試過幾次
佢中意食罐頭就畀佢食啦
買主食罐頭 有齊營養就可以
屋企隻5,6歲唐貓成日咳,尤其呢排凍,一起身伸個懶腰又咳,冇啦啦又會咳,每次咳十下八下,聽到好似有d 痰既聲咁。

平時大小便同食野正常,又有比排毛粉佢,應該唔似d 毛卡住,請問大師有冇好建議?

之前睇過d 醫生,驗過血又照過X光,關過消炎止咳化痰藥,X光睇片見到個肺有少少白點,醫生話個程度稱唔上哮喘,又未算發炎得勁,頂多似慢性氣管炎,食完藥應該無事,但結果都係繼續咳。

屋企好乾淨,我一日吸兩三次麈,有空氣淨化機,無香無煙,但佢依然耐唔時狂咳咁
7個月都起勢喵
我隻仔4個月 喵到聲沙
接左貓仔返黎幾日 應該大約1個月大左右
頭兩日乾糧浸濕食 / 用奶浸糧食 第3日開始有軟便
因為佢重好驚 摸唔到佢同捉唔到佢睇醫生
尋日去寵物店問下可以點 佢話應該要食杜蟲藥
教我塞粒藥落零食入面俾佢食 尋日都叫順利差唔多食曬半粒
今日就食曬粒零食食剩粒藥唔食

但都重係keep 住有爛屎問題 今朝好似仲嚴重左
有時會賴一兩滴屎係地下
應該點做好
奶浸糧你放咗幾耐啊?
濕咗嘅糧好易有菌
要分幾餐少少咁餵

餵杜蟲藥要注意分量啊
根體重歲數餵幾多㗎~
一日食一粒咁多?
我每次都佢一食完就收 都唔會長放
杜蟲藥我睇說明書話一日半粒@@
牌子係quantel
黃藍色果盒?
你貓b一個月大喎 要半粒?
唔係4分1?
係咪有耳疥蟲啊
因為我之前個朋友都係咁
可以試下用oridermyl藥膏吱落耳仔到
有冇人試過貓病要困籠困難
係咁叫,心軟想放佢出黎
但驚會野比其他貓
困籠既話一日放佢出黎幾多次同幾耐好
同埋想問下獸醫開既抗生素就一定要食晒啦
咁收鼻水既藥呢? 無晒鼻水停得唔得
我見佢話每0.5kg 食半粒
咁如果1/4粒佢都食到既!
唔係每5kg半粒咩?
轉咗配方⋯?
五個月大
初一接返屋企
琴日打完針無咩特別
今日唔係點食野 就算食完都原粒嘔返出黎
我地睇住食 已經食得好慢 無轉過糧
我記錯左個數不過2原來我都理解錯左5kg 以下就半粒
醫生都係開咗呢隻藥膏啊
幾時先至可以停用
定係下一次去睇醫生又要再驗有冇蟲? 又要貨金
七個月大貓女
最近應該第一次發情(成日鼻音唔唔聲叫)
上星期完左無再係咁 但成個星期食欲不振
屎尿少左但日日有 肯玩肯訓
以前會跑過嚟吹你餵嘢食 洗唔洗睇醫生?
唉屌 我屋企隻貓都係咁,不過就一日一次 每次咳十下左右 間唔中打一兩次乞嗤

我諗應該都係氣管凍親同埋天氣太凍嘅問題
而家都係唯有開暖氣俾佢 俾衫佢著
再唔係巴打你可以買啲川貝鱷魚粉俾佢 撈落罐罐食
乜補品都試過,又蟲草又鱷魚粉,希望過一排暖d 冇咳得咁密
想問最近有帶過貓仔沖涼
但而家聞到佢有浸味,似肚仔開始有味,有咩嘢可以幫佢抹身
咩味?
如果污糟可以用寵物用乾洗泡泡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞