在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
隻糧食開嘅都會突然間敏感?
而家50% wellness core 50% instinct 乾糧
食單一肉類嘅糧 腸胃無咁易敏感
我有隻都係 食咗凍乾痾泥漿

但本身食開canagan 繼續軟便

轉ziwi 靚屎
宜家食咗一排 都係靚屎 未敢轉返本身隻罐
請問而家有無好又收費正常既獸醫呀?(九龍區)
我隻貓貓呢幾日食好少(今日放左糧,收左工返到屋企見到連一半都無食哂,水又無咩點飲,屎又每日屙一次)
最近換左呢隻糧
我驚佢有咩病咋
再觀察下先吧 暫時聽洛正常
再有咩症狀就book定打針
順便叫e生check下吧
佢挽完識會自己飲多d水係件好事
反而唔飲水少尿個d先要緊張d
留意一下先, thx
呢兩日d屎好奇怪,每次大部分都ok硬硬地,特別係有一粒半粒軟
我之前隻貓有貓癬都係要帶頭罩
佢食野果陣我會除左佢
食完先帶返
想問大家 貓貓絕育果時有無加吊鹽水?
貓咪一歲前啲腸胃都係敏感啲
lm
報你幾多?
睇開個間報 $2600, 發情期過 $3000
其實我唔知價

同埋如果做絕育之前,係咪驗埋血先比較好?
本身有隻幼貓 ,下星期三個月大
就會帶佢杜蟲同打針
之後想加多隻幼貓陪下佢
想問下幼貓加幼貓有冇咩要注意?
因為上網搵到大部份都係成貓加幼貓
想養隻美短 有無師兄有好介紹?
以過來人提醒你
美短bb仲要係仔既話要有心理準備
會有好多體力 好跳得跑得
最好要有大d地方比佢活動會比較好
同有可能會係一隻搞家精黎
隨時隨地考驗你既EQ
你唔怕隻貓本身有隱疾嘅話唔驗都得
不過我怕所以有驗

我個間計埋鹽水、驗血2600左右(唔係荃灣)
最近三個月大貓仔新入屋,耳仔生左癬要帶頭罩所以佢清潔唔到,係唔係每次佢去完廁所都要用濕紙巾幫佢抹patpat? 有無方法令佢肯比人搞佢後面?

醫生仲話一星期要幫佢沖兩次涼,但佢只係打左一針,咁快沖涼會唔會無咁好?佢仲要超級驚水

另外貓仔係白色,成日形住摸得多/佢周圍掂會令佢變灰色.. 有無方法可以唔沖涼情況下可以令佢啲毛keep住白

貓仔幾乎每次訓醒都係眼屎,係深色偏黑,係唔係代表有問題?食咩可以減少眼仔耳仔污糟?

謝謝大家希望主子健康成長
你咁啱見到佢屙,可以清潔下
無特別方法(?) 慢慢清潔等佢習慣下

一星期沖兩次係咪on9?乜醫生嚟
呢家天氣咁凍,仲要未打齊針就沖涼
想搞到貓仔病? 轉過個醫生好啲喎⋯

我貓都係白色,無點變灰
除非你屋企污糟到爆

有眼屎可以用暖水輕抹清潔
正常都有眼屎嘅
有眼保健品之類,可以Google下
耳仔污糟可以滴耳水
唔好自己用棉花棒撩
新手領養3個月貓仔。一接手攻擊性極高
睇醫生同沖涼都做唔到 一開籠就撲出黎 搞到幾個人受傷我都好唔好意思 經佢地輕輕望過主要都係話有蚤
叫我湊一星期等佢穩定下 叫我頭幾日千祈唔好開籠同接觸佢 教左我d換糧換水方法之後帶左返屋企
頭一日唔食唔痾 第二日食完開始不停叫
一離開就叫 到最後半夜頂唔順要瞓
佢叫一輪之後就開始想拆籠咁 貓砂呀 水同食物都飛晒出黎
之後應該點處理好 應該點確定我可以帶佢出去睇醫生
我都係計埋驗半血 鹽水2700左右
可以申請埋絕育卷平200
我隻係7個月既美短仔
大左唔會話定性左
只會跳得愈黎愈高 跑得愈黎愈快
搞家level愈黎愈高
你唔同佢好癲咁挽放下電既話
佢就自己發瘋咁樣周圍衝
多得佢 我EQ短時間內提升左好多
想問絲打有無放主子入籠,定係放頸圈照俾佢通屋走?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞