在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
屋企隻bb貓食開wellness core幼貓糧
但我記錯咗屋企存貨
而家出面斷晒貨買唔到
有冇人可以俾半包我
我第時還返一包俾你
隻貓冇野食唔知點算
希望有人睇到可以幫手
我覺得唔使,佢夠重可以絕育就ok
絕育後會不斷肥落去
食濕糧定乾糧
濕糧本身多水係唔會再點飲 但係都會夠
食乾都唔飲就唔得

我屋企依家都長開暖爐
尤其佢地間房 太凍
想要發情期會挑食d? 咁絕左育口味會唔會變
因為岩岩接番黎怕佢緊張腸胃唔好, 所以唔敢俾太多奇怪野佢食, 俾佢習慣左先, 過幾日再試下俾濕糧加少少水先~
佢夜晚已經飲左水了.柯左尿同尿..一日柯3次屎
岩岩睇完身體檢查耳仔有虫同埋少少傷風..體溫都成40度。 食一個星期藥,希望快點好番

想問有咩方法打開佢個口。
餵藥?
無架 試加撈醬比佢
唔得就唯有格硬黎
上網睇左教學.. 但佢吐番粒藥丸出黎
佢淚水都出埋, 心痛
可唔可以磨粉?
呢幾日天氣咁凍
佢地食嘢飲水都少咗
大家點部署
啱啊
唯有比佢地鍾意食既野
同埋d野食整熱 比暖水會好dd
1 肚餓就會叫 好正常 佢期待放飯都係好事
2 佢肯食 又無嘔就無問題 不過少食多餐比較符合貓嘅飲食習慣 同埋佢先7個月大 仲係發緊育 你畀佢食多幾餐啦
3 隻隻貓唔同 好難講正唔正常 佢唔係痛到大叫都唔驚嘅
4 你醫生應該有講係幾時打針 唔肯定嘅 打個電話去診所問吓好啲
食藥清咗佢好似好啲啵 keep住病 免疫力低
容易被病菌埋身
等過幾日天氣暖返d 會有佢去覆診
無食藥兩日又無特別差左咁。
貓貓4個月
近一個禮拜, 成日襯鏟鏟下屎, 就入去個盆度屙尿
玩野咩
想問下英短藍貓新到屋企痴人多定驚人多
我隻貓都係次次鏟鏟下衝埋黎
或者一鏟完即刻再柯
係咪驚我地倒左佢D 砂
我隻貓試過一次
但之後都正常
因為我用豆腐砂要扔去廁所沖
佢仲會跟到我去廁所門口偷偷地𥄫我倒
係呀一模一樣
近幾日佢仲好興衝入去屎塔後面匿埋, 唔知咩事
可能係個砂盤污糟,等你鏟乾淨就即刻去
或者
個砂盤係佢地盤黎,佢發現冇左自己既味 (尿)
會即刻屙返d尿去霸返個地盤
試下鏟淨一舊貓尿觀察下佢反應
有冇貓貓用消毒用品介紹?

隻貓呢幾日係咁去爬砂痾尿,一時痾唔到,一時又有少少,有時又大篤d

買個d紅莓粉比佢撈糧撈罐頭都唔食,尋日無啦啦又唔飲水

諗緊帶佢去睇醫生,但係老母又話而家疫情咁嚴重唔好帶佢出去,我而家諗緊帶完幫佢消毒等老母安人
原來會咁
即係好似我搞緊佢地盤, 要即刻睇住咁?
係,你搞佢地盤咪要睇住你
同埋小朋友係比較好奇,大個左會好d
如果你之後轉貓砂 / 砂盤,最好都留返一兩舊尿俾佢認下味
知道
轉砂既話會逐D 轉過去
btw, 佢今日唔知咩時鬧情緒
平日7點會叫食野, 今朝冇叫之餘
仲唔係好理我地, 唔知我地做錯左D 咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞