在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
同問,4個月大
開罐罐比4分1加水食剩小小,好似好飽咁。但轉頭出門準備乾糧出黎比佢就狗沖去食飲水又唔係多,d 便便偏向一粒粒唔算好硬,好擔心
家中有幾隻貓貓
其中一隻最細的浪浪
最近成日比隻惡貓囡蝦
早兩日發現佢小便困難
見佢好用力先柯到一滴, 仲有血
嚇到我拎左貓貓去城大睇急証
醫生話係 自發性膀胱炎
比左止痛藥同尿道擴張藥我

食左3日藥
而家好似好D, 但仲係有D困難
醫生話食晒成個療程先 (6日)

想問下大家仲冇經驗?
而家貓囡一嚇隻仔
就困佢入廁所半個鐘
我得一隻貓 會盡量買細包裝 之後再分大約一星期糧落密實袋 餵就用密實袋個啲餵 大個包就放入箱 起碼每日都唔洗開大個包箱
第一次帶貓入屋 有咩要注意 ?
應唔應該放出籠 佢依家俾人摸但細膽 成日去角落頭/洗手盆底下
梗係入籠適應下先啦
最好分開 放一隻入籠
想問下你地有冇必要打齊3針預防針?
岩岩養左兩隻9個月大英短, 前主人只係幫佢地打左兩針

診所護士就建議我貓女打左第三針先絕育會好d
隻貓6個月成日抓我隻腳
佢每次抓我都已經唔畀反應/就咁拎走隻腳同時比玩具distract
仲有冇其他嘢要做
佢抓腳你就俾玩具,佢會唔會誤會咗抓腳=有玩具呀?
佢唔明白唔可以抓人腳

其實貓都識睇人反應,同識聽少少指令
以前佢地細個個陣佢地一用力抓/咬
我就會喝佢地,大聲講「nono!」
跟住扮痛大叫同扮喊,佢地會睇反應+聽語氣,都明白咁樣會整到我好痛
之後佢地好少咬/出爪,就算出爪都會細細力

另外,都可以學下習慣聽到「no」就即係等於「唔做得」
雖然貓貓唔識講野,但都可以用簡單指令/動作/語氣同佢地溝通,佢地聽得明㗎
有聽過貓仔絕育係要夠半歲中+夠5kg
有無話其中一個條件滿足到就可以去做?
最近會因為佢周圍痾尿而煩惱

打齊三針 身體健康 好食好訓
因為返工少陪佢但屋企長期有人
有無貓貓可比我養
新手養貓 養1隻藍貓仔仔 請問點樣訓練佢唔好抓人同咬人🙇🙈🙈
仲有其實貓貓1隻會唔會悶🙈
我隻貓仔11個月大, 4.4KG去絕育
冇問題
4個月嘅貓仲係會咬人 飛撲咁咬 用玩具/大叫大喊/no/隊隻手入喉嚨 都完全唔得 最後一步係水壺 唔知得唔得呢
其實都係no佢 扮下喊咁
如果真係好嚴重唔聽/教極唔明,可以試吓佢一抓就做啲佢唔鍾意嘅野,例如困籠/唔理佢/噴水,等佢將抓/咬人同負面野連結,等佢明抓人=有唔好嘅時發生

不過我啲貓聽慣我地語氣,扮吓野都明咩意思,所以好少用上面啲方法,真係唔聽/痛先咁做

得一隻貓貓無人係屋企無野玩/睇可能都會悶,同埋佢放電對象就變咗係識郁嘅人,佢只係用自己方法玩,但人覺得佢成日攻擊自己,其實係無放電對象

養兩隻bb貓佢地自己學識社交技巧,例如咬人識就力佢地自己又會互相放電,少啲向人放電
同埋其實應該要係佢抓你呢件事發生之前你已經同佢玩咗玩具,而唔係抓完就有玩具玩,佢抓人嘅意思係想吸引你注意
係咩時候咬人?係突然咬定玩個陣?
如果係突然咬嘅=放電唔夠,太有精力
以前佢地細個我同佢地連續放一個鐘電佢地都唔攰

如果係玩個陣咬
咁其實抓/咬呢個係佢地玩嘅方法嚟嘅
好難唔俾佢地咁玩,只係對象唔可以係人
係玩途中專登咬人就應該立即收起玩具+nono
話完下一秒佢唔聽教都唯有係出動水壺/困籠
今日發現貓貓生貓癬 , 叫佢係咁r 而且周圍甩好多毛,之後掃開毛先見到有幾個圓形冇毛既洞,個肚都有 臉近鬍鬚位都有。 可以點做?
急。。求救~
睇獸醫
平時曬多啲太陽
食維他命b同蛋黃
去寵物店買貓癬藥
剃貓癬位嘅毛
屋企同寵物用品要消毒
一定要打架
唔係抗體會不足
惹到貓瘟就大劑
叫醫生開藥
食汪喵隻抵抗力粉
搽泡泡靈
我放電放成個鐘呀 佢會攰到坐係度隻眼半合埋 咁以為佢唔玩啦攰啦 一坐底玩手機佢就咬 飛撲個隻 仲越咬越大力
困籠佢唔驚架仲好乖即刻訓添 可能以為係獎勵
準備接BB返屋企 養一隻好定係兩隻?
有能力梗係兩隻啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞