在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
英短同美短個分別係咪一隻比較圓啲 一隻比較苗條啲?
有冇試過用匙羹餵?如果用埋呢個方法 佢都唔肯食 就要睇醫生
大概係紋色 運動量 好奇心 性格方面掛
就黎接貓 想問係咪一定要買水機?
冇話一定要
只不過話水機會提高貓咪飲水既機會only
其實你有足夠經濟能力既話
最實際都係提供全濕糧或者自製鮮食
確保佢飲夠水
咁如果接貓 係咪一定需要個貓籠?
六個月大貓b成日都肚痾
養咗佢兩個月,一開始都已經係斷斷續續咗肚痾,一開始以為係佢轉新環境所以肚痾,然後同佢轉埋糧(acana 轉wellness core)都係冇改善。平時佢好好活力,又叫又跑又跳又扭計食野,係一去廁所就痾爛屎
呢啲情況去睇醫生係會俾佢食藥定都係叫佢轉糧?定係會有其他方法可以改善到?

想問下香港邊到有牛離Q買? 勝利道/花園街會唔會有?

另外有無邊隻平靚正魚油推介下? 唔該晒
試下益生菌先? 我用緊汪喵嘅益生菌 2日1包 試一排都唔得就去睇啦
我會臨出門口一刻先噴,返到屋企洗好手其實都冇乜味剩低。同埋唔噴citrus味個啲。(不過初初接返黎個排我都冇噴)
不過就算搽冇味handcream,我隻貓聞落都係唔like
最好lo 一d細膽d既貓
有籠既話會有安全感d
但亦有d貓好大膽
第一日就敢出籠探索
under 6 months
我果隻磨粉溝鮮食
肯食喎 我買m字頭果隻
每月一次食三個月 幼貓做足啲好

之後都可能一年一次
唔係 指甲會自己甩
上iherb買

牛離Q好似見到得汪喵
但唔想比佢賺排廢水得仆街
接完貓貓返嚟一直都係喂緊罐頭(頭幾日唔肯食乾糧)
而家諗著夜晚轉乾糧,就撈佢以前食嘅糧同新買嘅oven baked
點知隻衰貓完全唔食舊糧 咁樣會唔會影響到腸胃?
睇圖個人認為唔過4個月大
我除左帶佢打針果時叫醫生餵埋 之後自己係屋企都係3個月一次 入屋後清潔鞋底 衫就會係咁e 吸下或碌下,先放入房

我自己餵果隻就幾細粒既
家貓好少生蟲,除非食生野同你屋企本身就污糟到你自己都見到有蟲
鞋底清完再收好鞋咁就萬無一失
買水機兩個原因
引佢哋飲水 同過濾毛同塵
如果你隻貓會自動飲水 基本上普通水兜 每日換水就得
如果唔飲 就可能試唔同兜 杯 同機睇佢會飲邊種
另外再透過罐罐溝水焗佢地飲
新領貓 未試過
下次打算磨粉溝ciao醬食
其實貓條同零食要幾多個月先食得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞