在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
有無相睇睇邊款?
呢款好無用?
有得app㩒出糧?
頭先隻貓無啦啦對住我哈氣又攻擊我
有冇人試過
佢係房床到瞓緊教 我係梳化睇電視
呀媽係我格離浪緊啱啱洗完嘅衫
跟住隻貓無啦啦係房到出黎對住我哈氣
個樣勁攻擊性 個眼神唔同晒
養左幾年都冇見過咁
跟住抓我完全唔知咩事

而家又正常返
有冇人試過汪喵嘅免疫力提升保養粉可以話我知有冇效
貓貓呢排突然氣喘左一兩次
見到佢官網recommend食呢隻想買黎試吓
啱啱阿媽開完個貓籠唔記得閂 搞到隻貓匿埋咗喺沙發底 有咩方法可以整佢出嚟
新貓?
點解要整佢出黎
由得佢
格硬整佢出黎就更加怕你
係屋企做好保暖
eg 暖墊,暖風機,衫仔(呢個唔係隻隻貓鐘意),整個竇仔俾佢
同餵lysine做保養
貓b轉天氣極容易感冒嫁
呢幾日凍,出去睇醫生時最好都放個暖包係籠(要隔住毛巾)

至於快唔快好,真係好睇貓b抵制力
應該大多數醫生開齊抗生素+抗病毒藥
我試過睇左兩個月都唔好
但都試過唔洗兩個禮拜就好返哂

快d去睇醫生,祝貓b早日康復
幾個月前係公司附近執到隻貓
睇落好靚仔唔似係流浪貓
長毛又眼大大好得意

上個禮拜先做完絕育
跟住醫生同我講隻貓有白血病
同埋血小板好低
最多撐個3、4年就bye-bye

原來隻貓因為咁被人遺棄左
唔係點會咁容易跌一隻咁親人嘅貓俾我

到底點樣先可以延長它嘅壽命
好驚照顧不周就累左它

識我嘅勿相認
1.啲貓知你開飯係咪就會叫到拆天?搞到我好似冇俾過飯佢食咁,已經定時定量餵,冇放題

2.每次一個細罐加水total 100g俾佢,會唔會太多,係咪佢食得晒就可以?未見佢嘔過,早晚各一個罐溝水到100g俾佢,臨瞓前再俾10g乾佢

3.有時會大叫一聲就亂衝一輪,係咪正常?

4.三合一第三針係咪第二針過咗一個月就打得?我上網睇又話一年後打都得

7個月大,黃貓,係咪黃貓都咁食得
我買左,今日先送到
希望有用
睇左兩個月嗰陣隻貓幾大
我呢家隻b 2.5月大
已經食左三星期藥 , 有keep 住餵lysine
雖然比起兩星期前d 鼻水眼水乞嗤好左好多
但呢家仲有少少清唔到
唔想佢再食藥呀,驚傷身
等你update
好啊試吓先
貓貓依家9個月大應該仲算係幼貓?
你指唔使長期食邊隻?
汪喵定挑食毛孩
點樣避免fip,好驚貓貓中
2個半月貓
點先令佢係自己個竇到訓?
依家放個竇係廳唔肯入去訓
放返係床到就肯上去訓
新手貓奴想問
2個半月大 接咗返屋企兩個星期

食量唔算好大 如果咁樣餵可以?
早晚8am / 9pm
- 汪喵幼貓主食罐 80g / 分2餐
午餐 3pm
- kakato 副食罐 80g / 分2餐
長放乾糧 (RC bb糧)
*暫托家庭餵開所以繼續餵罐先,追咗好多post知道成份好差,會慢慢轉另一隻

另外佢好痴人完全唔怕人,我去到邊佢跟到邊,第一日入屋已經會入我被竇瞓同埋鍾意喺人大髀瞓而且已經識去廁所無問題

但有個問題比較困擾,就係成日咬手腳
(暫托話我知嗰陣已經有,唔知係咪因為佢哋成日用手指同佢玩令佢覺得手腳係玩具)
而家大得好快,咬人亦愈嚟愈痛
試過好多方法,唔理佢/吹佢鼻/彈佢鼻/困籠,唔理佢無事佢相對下係比較有用俾佢咬到無癮,但真係好痛同埋會即刻攞玩具分佢心

好多人話bb牙痕同對所有野都好奇所以會咬,到大咗就咬少啲。
但我好驚到大咗佢都會覺得手腳係玩具keep住咬
已經瘋狂幫佢放電,但佢玩緊逗貓捧嗰陣會突然望住隻手準備衝過嚟
係呀 嚟咗就嚟一個星期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞