在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
貓囡好惡
有冇方法
而家佢一兇其他貓就困佢入廁所10分鐘
惡既情況係點?兇你同起鋼?定係貪玩個隻想周圍跑去咬貓打貓?
佢好嗲人
見到任何可以都會用塊臉high d 氣味上去
將佢據為己有
有時d貓坐左係個位到
佢想行埋去就「吓」隻貓趕走佢

已經成日細細力拍佢個頭
好似冇咩反應
咁佢係唔親貓,但親人,性格問題
有d 貓貓係唔中意同其他貓相處,只能分開範圍養,或入房

亦可以留意佢兇貓個陣,有冇進入作戰狀態,例如個身壓低,隻尾炸毛,隻眼啤住對方咁。

如果冇,仲可以通過幫佢放電方式令佢冇咁具攻擊性,同時要分隔佢地,但又留d 位置比兩隻貓(主要係惡貓)習慣另一隻貓既存在,例如分開佢地係房,但係門隙中等佢地留意到對方,放對方high 過既野入去比另一隻smell,在安全情況下,用手放d 肉泥係手,一齊餵,等佢地慢慢適應同習慣對方,從而降低惡貓唔中意其他貓既情況,
好的
家中4隻貓
實行有d難度
我慢慢試試

我覺得似係習慣
有時4隻野又糖痴豆
我本身已經一路同佢玩緊,佢會玩玩下玩具突然抓我腳跟位,我再用玩具引開佢去其他位

我會試吓扮痛/say no個招thanks
鍾意困籠咁搞笑屋企有無兩隻貓?
如果有,可以困曳個隻入去,等佢知道乖先有得玩

如果無,就要搵樣佢唔鍾意嘅野,當做懲罰,例如噴水,或者我隻貓唔鍾意人突然抱起佢,我就會佢一咬就即刻抱起佢,不過好睇每隻貓本身個喜好
哦~咁試下nono,真係唔得先罰
多謝師兄🙇 咁睇黎養多隻好啲🤔
新貓嚟到屋企
得我同成佢
夜晚成日喵 訓唔到覺 點解決
小麥草其實係好刺激胃 經常引發嘔吐嚟排毛
料靚小小既化毛膏/ 粉已經夠
新貓舊貓一見面就打架
但新貓打打下就攰 唔想玩
但舊貓仲想同佢玩
佢地會隔開佢地 定由佢地繼續?
隻貓差唔多半歲大
依家好百厭
係咁周圍跳周圍走撞到啲嘢跌曬落地下
放返入腦又係咁抓用咬我隻手
可以點處理
陪佢玩多d 放佢電
有咩方法令隻貓食罐唔好攤長黎食同埋食多啲?
定其實係食厭左?
feed your half a can and put the rest in the fridge.
我一星期比一次 每次都係比好少 冇見佢嘔過
每次已經比好少 一開頭食好多 半個月到又開始唔太食 每次食少少就走 岩岩由thrive kitten換canagan雞牛又係唔食 唔知食厭左雞定點 定凍左唔食 好煩惱 佢本身又高長 偏瘦 但精神好好
英短唔嘴刁係唔係真的,定係貓市傳說黎
https://youtu.be/RZtrTg_JNfI

之前蘋果有介紹過d方法可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞