在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
長期困籠好慘喎
咁我唸你要買再大d既籠
呢個係摺疊 摺埋係個底盤咁大 係厚dd
就咁拉出黎卡住
不過開關都唔易

我本身係諗住呢款
但睇落好似你個款大啲咁
我個款長90
其實都係唔大
你長期困籠 可能要再大d
我個款:
https://m.tb.cn/h.fPMHQt3?sm=64f859?tk=h5tI2dVU7MN「猫笼别墅家用室内超大自由空间四层猫咪猫舍猫屋小型可折叠猫笼子」
長同闊都未必有太多位可以就到
定向高發展好?
個籠整多幾層俾佢玩下咁
正常一日屙幾舊尿先正常?
其實唔知
5歲貓女洗完牙全身麻醉完 返到屋企把聲沙哂 講唔到野咁 係咪正常
隻貓絕完育唔肯戴頸圈同著衫同困籠。而家24小時睇住佢唔比佢舔毛…第三日喇 其實可唔可以唔睇住佢
係咪有插喉?
可能會整到喉嚨所以聲沙 過幾日會好返
如果唔好返就要睇醫生食藥
不過最好打去診所問清楚
我想問礦物沙你地點處理貓便便?
佢仔定女呀
女一定要戴頭套呀 仔嘅最好都戴啦
唔戴嘅話 佢laam laam下啲線驚會爆開
仔就驚佢laam到傷口發炎
到時又要再睇醫生 嚴重嘅又可能要麻醉再縫過
到時仲麻煩
女呀 第五日通頂了免拆線 結緊疤 兩隻貓女仲精神過我
啱啱接咗新貓番嚟 係加貓嘅
佢超級細膽 已經困係三層籠幾日
每日換水換糧鏟屎佢都驚到跳走
仲會哈你

佢嚟到頭一日都仲有屙屎
但係跟住呢兩日都好似冇屙屎
但係其實嘢食就有食晒嘅
係咪好大件事?
上網睇話唔屙屎其實好有問題

但係另一隻貓搵佢直頭係即刻Frd咗 仲帶到佢離開籠
當然新貓一出嚟就會匿埋

但係捉番佢入籠嘅時候發現其實佢好享受俾人R
仲會即刻煲水
但係通常r完煲完水 你行開一陣行返過去又會再哈你

我都明白一定要好多時間佢先至可以適應到個新屋企

想請教下點樣可以令佢冇咁驚人
接左隻浪浪(應該4~5個月)返屋企一個星期多D,之前係個FD喂開衣家長關籠 一開始夜晚都無咩點叫,但第4日開始晚晚叫到好西利同爬籠 BB仔叫聲唔知係咪發情叫春完全無得訓,但佢咩針都未打 想帶佢去絕育得唔得? 我驚佢再嘈落去我老母掉佢出街。
其實你頭套加繩或者頸圈 應該唔會點甩㗎啵
如果係水泡 你條索繩打個結畀佢就無咁易踢甩
佢仔定女呀 仔嘅發情就亂屙尿居多
女就會叫春 屁屁會翹高 個妹會出水嘅
如果無呢嘅嘢
咁佢叫可能係想出嚟玩 唔想被人困住
如果你屋企夠安全 即係無舊貓舊嘅動物 裝好貓網等
咁不如試吓放佢出嚟?
我有2隻3歲嘅英短,2隻都女
3個月前接左2隻9個月大嘅布偶返黎,2隻都仔
返黎1個月後2隻布偶仔先絕育
本身已經困左房分開一個月,之後再見住面咁困籠困左2個月
中間有用襪子遊戲,同隔住欄咁餵零食。2隻英短都會fi 下布偶咁。
呢排放2隻布偶周屋跑,但其中一隻英短一見到佢2個,就會縮同飛機耳,fi得勁惡,之後布偶就撲佢打交。
每次見面都係咁,但隔住個籠又冇問題
想問有冇方法令4隻貓和平共處
唔知係咪呢兩日凍
佢食量係平時嘅一半 多數縮埋手唔郁係咪正常
貓貓兩歲半都仲好瘦,成日唔食乾糧,餵罐頭先食,但唔想令佢有呢個習慣,推介邊隻增肥健康貓糧?
我嗰隻都係
呢個星期係平時食量嘅3-4成
我要撒啲零食上罐罐先肯食少少
要睇啦 驚fip
兩個網球 or 4-5個乒乓波咁大嘅尿
有d擔心 起左身無耐而家又想訓咁
試過 都係甩 繼續睇實d算佢地做完手術之後日日都勁精神
絕得育
5個月大貓b
我一出門口就會喵足半分鐘 係咪大個啲會冇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞