在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
都正常嘅 除咗扑野之外貓仔有時可能都會粗暴啲對貓女 多啲留意下貓女有無受傷就可以 生仔又好絕育都好貓仔就會定
兩隻係分開兩個籠?
咁試埋紅外線 另外隻貓係上一手嗰度嘅習性係點?
同一個籠呀
唔帶出街同埋屋企無其他貓嘅話打針可以等下嘅 新貓重要啲嘅係去獸醫嗰度做下啲簡單檢查/驗血
睇落身體無乜問題又食得屙得嘅話 可以培養下關係 等一兩個禮拜先去
貓其實都算獨居動物 需要自己嘅空間架 所以你會見到佢哋有時好好 有時好似變咗仇人咁 瞓覺食飯痾屎都要空間 無空間就要搶地盤 逼埋一齊係會發癲的
過咗幾日嘅話其實唔洗籠架喇 真係要嘅話就一定要分兩個
你地啲貓咁挑食 係咪過得太好…日日比罐?
睇過醫生話啲貓有腸病毒所以便便會有血
一比雞肉 兔肉 鹿肉 蝦就會便便帶血
淨係可以比魚佢地食,點解會咁既

除咗魚仲可以食豬肉 但佢地已經好肥
醫生要佢地控制體重食處方糧
咬電線可以點搞
佢仲會捐去梳化後面咬光纖線
岩岩拎完貓貓 但身上有幾撻癬
買左支神仙水 希望有用
日日比罐啊不過佢依家調翻轉中意食乾唔中意罐
我就比佢玩死
無用 一定要睇醫生架⋯ 你唔理啲癬 會越生越多
同埋生癬個啲位要剃左毛 咁樣你搽醫會方便啲
仲有枝嘢叫三條毛 要拎呢枝幫佢沖重點位
生癬係會傳染埋比人架 你唔處理隨時成家人都係
聽日快啲同佢睇醫生 生癬係長期戰 神仙水唔夠做架
用左用一年 都未能夠俾貓仔信任 呢家仲係好驚人
係要入左房一段時間佢先冇咁驚
其實係唔係要長期係房陪佢地 同埋用freeliway?

*貓女已乖乖
我就係唔太清楚 都係有人拋俾義工義工再由我領養
隻貓仔訓左差唔多半日,好驚佢會唔會係病
半日好少姐幼貓一日訓成20個鐘都得
係 一定要睇醫生 當時我2隻貓都有 睇醫生食藥+剃毛+三條毛沖涼 都醫咗2個月
係 宜家日日呃佢飲水 好大督尿 搞到要分幾次沖 驚塞廁所
feliway?可以試吓
長期嘅意思係指幾耐?平時唔係房㗎咩?
其實最緊要係set up一個佢覺得安全嘅位
我平時唔係房
佢地次次見到我入房好似好陌生咁
岩岩入去換乾糧 俾貓仔哈左2下
無辦法 佢同你唔夠熟
每次入房都獎零食 然後做自己野 唔使理佢
入房時間每次加長少少等佢習慣你嘅存在
吓 咁嚴重架 個時個賣家仲話噴下神仙水就夠做
我摸到佢啲癬位已經硬硬地好似結焦咁
咁仲噴唔噴神仙水?
好啦 咁我唯有係房入面對住貓仔坐
貓仔成日訓係同一個位 俾佢習慣我啦
你快啲帶佢睇醫生 賣有癬嘅貓 真係好無良心! 仲會傳染比人架 你屋企有無其他寵物? 都要注意衛生
你睇醫生佢會比藥你架啦 神仙水一定唔夠令佢斷尾
想問下 早幾日養左隻英短, 同佢玩大約5分鐘貓棒之後, 佢會扯哈,同埋個肚仔震得有啲快, 想問下需唔需要帶佢睇獸醫? 因為都search左可能係想嘔毛,又或者覺得熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞