在線解答養貓新手問題(2)

1001 回覆
176 Like 4 Dislike
Wellness 外 仲有無好的幼貓糧推介? 因為食wellness 一直軟便… 之前食rc 就無野
個人覺得instinct唔錯
主子好鐘意睇風景 但個窗台好凍 呢排天氣凍冰冰 驚佢掛住睇風景睇到凍親 點搞好
布偶貓 而加4個月 男仔
3個月返屋企本身都好為食,每日四至五餐濕糧,大約食到2-2.5罐 75g 晚上會放10-15g乾
但最近唔肯食野,應該話佢見到整野食俾佢都好興奮,
但放落去聞下就抓地唔食,幾日都咁
就算食既份量都好少,只有兩三啖
睇過醫生,驗血+照過USG都無野,醫生就建議觀察下先

我可以點做?特別係佢以前食到咁多突然唔食野,導致我勁擔心
貓貓食緊thrive 幼貓 雞味+汪喵幼貓罐 雞味,乾糧係RC BABY CAT 34
中間有換過香口啲既魚味,wellness core 幼貓 紫色個罐,自己蒸雞柳,凍乾
都係全部抓地唔食
我有一隻新買, 唔肯去貓砂盤柯大小便, 而係個盤側邊柯
已經試過即剷屎尿, 換過3種砂, 2隻貓用緊3個盤
已經唔知可以點做
Did you wash the 貓砂盤?
If you did, then what did you wash it with?
上個月啱啱領養咗半歲主子翻屋企
一翻到屋企就係咁哈我氣同出爪 又成日瞓喺啲陰濕位
日日都等到我同屋企人瞓曬先肯出嚟食野/去廁所
有咩方法可以令主子對我冇咁大敵意
樓主你仆街啦
上個POST都未撚答
3歲7kg, 點減肥
有呀, 兩星期一次,
用水+寵物用濕紙巾抹
最近主子成日自己嚇自己,成個原地彈起,就會驚咗某啲位置,唔敢再行過去 有無爸絲有經驗要點樣處理?
想問如果主子唔食罐
點樣俾啲營養粉佢食
求指教我嗰隻7個幾月,都係一粒乾糧都唔肯食,一定要溝罐罐佢先肯順便食埋
除咗驚佢唔夠卡路里,更擔心第日有咩事成日無人喺屋企,或者之後去旅行,放乾糧佢唔食餓死.....
我主子都試過喎
明明之前驚就會匿梳化底,之後自己玩到推左個波入梳化底之後,就成日疑神疑鬼咁以為梳化底有怪物,直情驚到條尾啲毛都棟起晒
又試過一次突然間疑神疑鬼度門入面有怪物
但之後佢慢慢又overcome左,咩都冇做過
銀點女 同 金影男 配種係咪會對下一代唔好?
會有咩問題

因為想養多隻金影
大家有無買Aeramax 吸毛機
同自動貓廁所
好唔好用
吸毛大約幾耐換芯
獸醫話 睇後頸果兩條骨 睇唔出但摸得出就叫體重適中
Sorry有時返工得閒先答
佢肯唔肯同你玩?
貓貓領養既?
換位置喂佢?
幼貓零食食唔食?
同埋佢係全日都唔食野定係其實你係講緊佢只係唔食濕?
你平時會唔會長放乾?
試下佢屙完放佢D 屎/尿入砂盤到
同埋砂盤唔洗點洗,除非佢屙到個盤真係好污穢
如果佢再亂屙,我會放佢入籠
到佢識係籠入邊個盤屙屎/尿先放佢出黎
lm
just water? you didn't use any detergent?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞