Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
giga d 售後戇鳩
有興趣而家5515 5700u幾錢
慢?
係冇
咁gp76 leopard 11ug知唔知幾時/會唔會番貨架? msi網無晒貨
衫慢thx
求各位巴打慷慨比意見, 小弟對電腦認識好微
預算大概6千左右港幣想買部家用文書機睇youtube 同工作MS word

請問呢個型號邊個配置比較化算? 有無巴打有其他型號高見可以介紹下

$5700-7000 打算用3-4 年會唔會太理想?
邊部?
之前日森cm有減
部機真係幾屈
唔明點解無乜人講
dell官網睇下
唔急就等埋下代
zenbook 14 mx450, 我發覺打機起碼有張1650好d
不嬲都係垃圾黎
不過你呢個價錢又要文書機只能等下代
4k 差唔多啦,的確平平地用住先等下年出4系卡先換過部
家下仲有平緊
本身都係諗住日森買
但見人話好似就出新款
果個specs幾抵
如果計CP值嘅話都係入果部好
不過日式鍵盤
日森果部抵 因為32gb ram版係少之有少而且有優惠價

你果個specs就睇你有冇需要啦
你夠用就ok

1650同3050ti 差唔遠
但16gb ram就差好遠
我啱啱係 dell 官網買左 5515
送貨勁慢,可以㨂既 timeslot 又少,仲要好濶(2-7 點)

試左機都好順
但係其中一個 usb 插口冇反應
我琴日報左 damaged 今日有個大陸電話打黎,叫我禁呢樣果樣
最後都係唔得,話 refer 我去維修部

後悔冇係 retail shop 買,又快同通常會七日內壞包換 (?)
落單隔左幾耐先到送貨?
落左單,email 話預九日後送到
Around 第八日有電話打黎約送貨時間
咁樣我應該買返舊款x13好過
但係驚會有spec更新
ASUS STRIX G15 條16gb ram都唔平下
一條都HKD763
16GB DDR4 3200MHz PC4-25600 SODIMM 1Rx8 CL22 1.2v Gaming Laptop Notebook Memory Module Upgrade RAM M471A2G43AB2-CWE Adamanta
https://www.amazon.com/-/zh_TW/gp/product/B08XB5D83T/ref=ox_sc_act_title_3?smid=AHJ6HS5PQ4QLI&psc=1

其他牌子一對先HKD953
TEAMGROUP T-Force Zeus DDR4 SODIMM 32GB 3200MHz (PC4-25600) 260 針 CL22 筆記型電腦記憶體模組 Ram - TTZD432G3200HC22-S01
https://www.amazon.com/-/zh_TW/gp/product/B09277VF4X/ref=ox_sc_act_title_6?smid=AWD7GDDT7Q2ZT&psc=1

兩條32GB 先HKD1644
G.Skill RipJaws 系列 64GB (2 x 32GB) 260-Pin SO-DIMM PC4-25600 DDR4 3200 CL22-22-52 1.20V 雙通道記憶體型號 F4-3200C22D-64GRS
https://www.amazon.com/-/zh_TW/gp/product/B08H2HC87Z/ref=ox_sc_act_title_2?smid=A3TOECTKC4OEBD&psc=1
想問x13唔買佢個外置野用嚟打機係咪都無問題
見日森價錢幾吸引但如果要買外置舊野就over budget
係高登有鋪頭開g15 3060 現金萬五
有冇伏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞