Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
而家都係呀733 3070 外國賣2199 /80就 2699
香港19000/25000
再高階就更貴
預返70ti 食70/80ti食 80
比多少少上70喇
小妹爬咗陣文,最後係vivobook pro14同Inspiron 15 Plus之間考慮緊
平日長開Discord同chrome,間唔中打下舊game好似P4G和刺客教條咁,會成日拎嚟拎去帶返學用
綜合嚟講想問下邊隻會啱我多啲

另外想問如果一日幾乎至少會用足八個鐘,個OLED Mon會唔會好快畀我燒壞

唔該曬各位大佬
gpu得80w
Aero定位唔係打機
新G14幾靚
又均熱板
唔知而家儲定錢
等下年asus back to school買唔買到
屌越整越低
2022有咩值得期待文書機
G14唔好諗有冇貨

本身幾多人想買
上年都冇啦
就算真係有 都會歷史重演
咪搞啦 上amazon買好過
係香港計價錢同性能比一定係靚老母最平,你唔介意個牌子就得
如果你上美森買asus 有減價的話應該可以買到同靚老母差唔多價錢
原來lenovo ideapad amd r7+3060 90watt 做緊10k有找
$2000 差左少少performance同個moon 好難諗
多謝你覆我
介唔介意講下兩部咩spec同埋你除咗打舊game重有咩load 例如3d software之類 ,
我見p4g 應該igpu 都可以run 到
如果我無上網搵錯應該兩部都係H系u 配3050/3050ti.

如果拎返黎拎去應係買部輕啲vivobook pro14 1.4kg
OLED mon 都係驚烙印應該唔係驚佢打柴,唔係長開同一個畫面勁耐應該唔會有烙印。
同埋如果個mon 打得柴一係唔好彩一係佢夠期。
我覺得長用係都買部好啲,你見呢度無人講靚老母其他打機系列就知。。。
HP Elite Dragonfly G3
Slate Blue Chassis Anti-glare Low blue light with HP eye ease 3:2 mon 0.99kg
Price
90度內已經好好
CPU ~4.3GHZ
GPU ~1.6-1.8GHZ
代表冇過熱降頻
AMD 新出6000 系u 幾吸引

打機勁過mx450, 續航力又唔錯咁
Scar 17 同M16 比
m16冇貨
Scar 17抵唔抵買?
見個mon好似得FHD19201080好廢咁
高登
首先多謝大佬回覆

Spec嘅話
15plus
CPU:i7-11800H
GPU:3050
Display:15.6-inch FHD (1920 x 1080)
Memory:16GB, 2x8GB, DDR4, 3200MHz
Hard Drive:512GB M.2 PCIe NVMe Solid State Drive
Cell:3-Cell Battery, 56WHr

vivobook pro14X
CPU:i7-11370H
GPU:3050
Display:14-inch 2.8K (2880 x 1800) OLED 16:10 aspect ratio
Memory:16GB DDR4
Hard drive:1TB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 記憶體
Cell:3-Cell Battery, 63WHrs
怕打漏放兩條豐澤LINK
https://www.fortress.com.hk/zt/product/vivobook-pro-14x-oled-n7400pc-sog37060w-rtx3050-notebook/p/BP_12585211
https://www.fortress.com.hk/zt/product/inspiron-15-plus-7510-rtx3050-creator-notebook/p/BP_12579398

平日都主要文書用,有時睇下片打下機(其實可能打得幾多下),遲啲可能要學剪片,但1650或以上就夠用

麻煩曬
asus rog strix g15 ( 5900hx + 3060 ) :
3050水魚卡,上3060啦
佢得3050同3050ti揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞