Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我淨係知呢部囉 舊野黎
就咁search mini led laptop都大把啦
想要新款咪等
即刻出比你好無
你可以草定30k-40k先
ASUS Goes Crazy With Gaming Laptop Updates in 2022!

https://youtu.be/Mm8chCoRefU
想問下如果我用usb-c extender(1m長) 加 usb-c adapter 駁HDMI(2m 長)落mon
同一個setup 下我用公司部Lenovo thinkbook 14 Gen2個mon 係用到的(有駁/無駁埋電落個 adapter 都有畫面)
但係我個部TUF A17 同一個駁法隻mon 又無signal(但係唔用USB-c extender就咁用adapter 駁hdmi出mon 又無問題), 想問下啲線長度有無影響,定係個USB-c port 問題?

我上網搵到兩部機type c spec 如下(不過a17 個USB-c spec 唔肯定係咪咁):
lenovo :USB-C 3.2 Gen 2 (DisplayPort & power delivery)
asus A17:
USB 3.2 Gen 2 Type-C®/DisplayPort 兩用連接埠
USB 3.2(Universal Serial Bus 3.2)Gen 2 Type-C® 連接埠提
供高達 10 Gbit/s 傳輸速率並可向下相容於 USB 2.0 規範。
使用 USB Type-C® 轉接器可讓筆記型電腦連接外接螢幕。
邊有大把
不如你講邊個牌子冇出
散熱廢比大電都冇用
MSI GE76 Raider Gaming Laptop Intel Core i7-11800H, GeForce RTX 3060, 17.3" FHD 144HZ, 16GB RAM 1TB NVMe SSD, Wi-Fi6, Windows 10

Amazon 見到呢部US$1613
請問買唔買得過
thanks
一直都有
今年會有會見到好多2k 165 mini led model
GE=買rgb
冇性價比
咁msi 邊個系列可以值得買
GP 不過冇port用 格硬閹左
明明大牛龜但個散熱可以差到咁
有邊部散熱係好好?
其實唔係差
定價已經決定左某啲野
佢唔會比自己低階打自己高階
賣咁平cut cost是常識吧
Omen 17
Rog s17
Msi ge76/gp76

Btw等更新喇
用戈岩岩先壞左部omen 15
買左啦.. 玩幾年先..
10000有找抵到爛
上面嗰堆同spec 起碼貴多1.5-2倍
正 我就係要呢啲
我都係咁諗…
10000 算係咁
有無試過update driver?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞