Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
QHD 144?
舊u姐 始終係幫朋友睇 如果唔係佢over budget都唔揀呢2部
mba唔介意macos嘅話
dell g15
其實我一開始叫佢買legion 5有165hz有mux 佢嫌重 dell g15都差唔多重所以唔得
gaming機全部都偏重
如果你想帶出街一定要有叉電device 又重多幾錢
老實講果0.幾kg 差別真係唔大
試左 真係無喎 兩邊一樣
不過legion 5同dell g15連埋個大牛龜火牛真係有少少太重 我自己係用g15 我覺得可接受 只不過有少少overbudget
咁睇黎我要拎返去換了
左邊正常 右邊明顯弱好多
一開就係咁? 定係要開一陣先係咁?
開左一段時間都係咁
原本都唔知 係咁岩伸隻手埋去覺得右邊幾乎冇風/好微弱ge風
左邊同後面2個風口出風一樣大 右側特別細
Sor 睇錯 原來係兩側 頭先試左背面兩邊一樣
岩岩再試真係右側特別弱
原來大家都係咁
唔該你
叫佢無budget唔好學人簡機
gaming 3060/70/80 系卡有排操
可見一年唔會出到laptop 4系卡
屋企要執位,賣咗desktop

想買部laptop代替下,打機為主,比較少玩3A 大作,會打下LOL , 同frd 玩下Stream game,例如Gunfire reborn, phasmophobia 等果類。

大概預15k左右,依家睇緊Zephyrus G14 / G15 ,想知夠唔夠?

同埋TUF 系列係唔係唔需要考慮,見幾靚仔,spec又好似唔差
其實zephyr系列主打係輕便+打機
如果想當係desktop替代係有啲浪費
因為有筆錢用咗係輕便到
如果你唔攞出街用=浪費咗
mon size prefer 15.6吋
numpad 都唔一定有(不過15.6吋應該點都可以有)
而家反而諗緊可以搵有插槽bay位自己另加ssd, 咁就可以保留埋本身原機隻ssd(最主要係唔想換ssd又要再裝一次windows想即時可以用到)
mon size prefer 15.6吋
numpad 都唔一定有(不過15.6吋應該點都可以有)

而家反而諗緊可以搵有插槽bay位自己另加ssd, 咁就可以保留埋本身原機隻ssd(最主要係唔想換ssd又要再裝一次windows想即時可以用到)

巴打點睇asus vivobook 15? (K513EA-AP1331T)
15.6吋見佢有bay位加ssd
mon唔肯定係唔係sRGB100定點
個價錢又好抵屌, 再買隻SSD埋單8k都唔洗
但最慘係粒電得42 Wh

另外又咁岩睇到dell Inspiron 14 7000
https://www.dell.com/zh-hk/shop/dell-%E7%AD%86%E8%A8%98%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6/inspiron-14-7000-%E7%AD%86%E8%A8%98%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6/spd/inspiron-14-7400-laptop#carousel-example-with-caption
有2K mon行過腦場可以升埋做1TB都係做緊11k左右
G15夠玩啦,識睇機去買二手,分分鐘有驚喜
要輕細緊係無btw 幾鍾意x1 carbon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞