Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
如果長用我覺得下面個部好啲,因為個mon 靚同埋粒CPU 好啲。
缺點:
ram 8GB, 唔可以開好多個chrome tab/同時開好多software。
WiFi 5, 唔介意其實都無乜野
睇你用途應該唔會要同時做咁多野所以應該無問題,同埋記得睇下啲port 你夠唔夠用
唔該巴打,諗下日本定英國呢部先
想問下嚟緊出嘅新u係咪冇低壓版?如果依家買1165g7/5800u係咪都唔算不智?
想問下大家依家係asus買zephyrus g15 萬五蚊但要等3個月先有貨
我應該照等定睇下其他牌子算
點都會出低電壓版,無低電壓版3幾個鐘無電了
如果唔急用有巴打話可能3月至4月有新機賣街
急用就點都要買
我意思係3-4月嗰轉有冇低電壓版啫有就老閪都等
Flow x13 垃圾SSD黎
ASUS BTS 部G15

今日開機發現唔知點解CPU長期KEEP 住75度
冇LOAD, 冇開GAME.

會係咩問題?
又係散熱膏?
thx
咁細部仲邊有咁多要求
除非佢出部x14 可以插正常sodimm ssd lo
13寸laptop 空間限制多 冇可能滿足所有人要
依家出面買g15有現貨喎
MSI GF63 Thin 10SC MAX 15.6"戰鬥堡壘電競筆電 (i5-10500H / GTX1650 / 144Hz)
16GB RAM 2年保
$5899
6k左右有無更好?
巴打你係咪會打機?
會就唔好買1650
之前係 美馬 買左ROG Strix G15 3070

我駁個垃圾行得60hz 既mon 用佢黎打機 拎一邊開YouTube

跌fps 跌得好多 打唔到

有時同一時間一邊用垃圾mon睇文字網 一邊
用laptop mon 播YouTube

會睇睇下成個畫面freeze 左藍畫面;(

係唔係要用番同laptop 高fps 既先唔會hand機?
係咪開得太多野
或者check下自己邊1 part 用得比較盡
你用緊 high performance?

佢待機 都係熱緊身等你

你要攪靜音

另外唔好貼係枱上面用 就會低d度數
都係一game 一browser 可能5-10個分頁

其實好normal

我以前用desktop 係
高fps mon 做主 60fps mon 做副

唔會有呢個情況發生

所以先覺得係唔係有限制
詳細specs?
而家
我用60 fps 既mon 打機
用laptop 300fps既mon 睇YouTube

唔知係唔係禁拖死左效能
Mon就用緊好舊既24”
我亂提議下
試下入bio set個iGPU落翻去最低
咁可能可以提高翻張display卡使用率
理論上 hdmi 出唔係3070做主?

Btw bios 可以set igpu 唔係優先?
最有可能係你冇用usb-c直連翻外置mon打機
佢其他Port都係要靠iGPU黎做野 (冇記錯的話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞