Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有無咁快啊
好大好重
呢代冇咩推薦
邊部平就買邊部
遲啲12代出可能有減價貨
想屌部玩下online game / LOL

岩岩上豐澤望望 有部msi sword15 i5-11400H 3050ti 144hz 8499$

一部 技嘉 G5 KD i5 11400H 3060 144hz 9388$

大家都16GB RAM 512ssd

邊部好
如果睇完#1, 上網自己research 完都覺得呢兩部無問題,要高啲fps 點都揀3060,完
冇可能喇,通常都年中先有
2舊屎

覺得冇問題咪買
話說用window機黎計
而家邊部既moon同喇叭最靚
M16
Moon 一定aero 15 oled
如果both咁計呢 aero個喇叭如何

喇叭m16勝
暫時認知m16兼顧靚moon靚喇叭
係囉我暫時認知都係m16
所以集思廣益下有無新意見
S17/xps15/17系列
再唔係就msi gt系列
即刻跛不了
請教一下, 上個PO見到個ching 話想買Katana GF66 11UE MAX ( i7-11800H / 32GB / RTX3060 / 144Hz )
https://hkstore.msi.com/products/katana-gf66-11ue32
但發現有伏, 伏係邊個位?
scar 15?
scar 15/17 513/713得雙喇叭

scar strix g15/g17 533/733先係4喇叭

但g733個4喇叭個人聽感不如legion 7個雙喇叭
應該係調較風格問題,開頭聽係好聽但之後覺得好辛苦聲好尖,legion 7就一開頭聽落唔夠好聽但可以長聽好平和冇唔舒服
睇左1未,同埋你追過post應該有睇過有人講過架喇
有睇下, 見到有佢, 但唔知伏係邊個位~

8x個po追唔哂....求賜教
Pros
robust case
discrete design
144-Hz panel
upgrade options

Cons
borderline small power supply
wasted performance potential (keyword: TGP)
few connection (no Thunderbolt, for example)
high emissions under load
X17 4K panel

感謝
想問下點解GIGABYTE A5/A7 係伏機list入面?
廢MON?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞