Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Acer 新Helios 300 同Triton 500 好似都幾正
ssd可以自己換,所以唔駛一定要揀有1tb ssd既model
反而CPU同mon就要揀下
用途係工作用,唔打機唔晝圖,其實intel 11th i5同i7無咩分別
AMD Zen 3 5600/5800u 都唔錯
對Mon size有無特別要求? 需唔需要num pad?
舉個例子比你參考下,Dell Latitude 7420, 14吋 i5-1135G7, 16 GB ram, 256gb ssd, Mon sRGB 100% 1920x1080 低藍光低耗電 400nits
而定係Dell搵Sales買大概要$7500-$7800, 黃金買Kingston A2000 1tb ssd $710, 總共加埋$8500以下
細佬電腦白痴,如果玩Minecraft 開光影mod玩AOE 4有咩gaming laptop可以介紹
想問下價錢都係大約1萬多d 呢兩部邊部好d 見個spec都差唔多 主要都係玩下apex
1. Acer Nitro 5 AN515-45 (AMD Ryzen R7-5800H, RTX3060)
2. Dell G15 G5515 (AMD Ryzen R7-5800H, RTX3060)
如果一定要呢2部2揀1既
我會揀DELL
ACER都算出名伏
開機即上連登就cap 圖
未打機
感謝

操緊 BF 5
睇你開咩shader同texture
同埋fps需求
比個例子你
RTX 3060 130W + R5 5600H
minecraft 1080p patrix 128x PTGI HRR 2.1 iris shader
大概就60-70fps左右
低需求啲 用BSL 可以上番100-120fps
所以都係建議買有rtx3060或以上嘅機
低一階嘅3050ti 比3060廢一半都有
各位巴打你好
小弟睇中左部HP victus 16-e0164ax
AMD 6核 ryzen 5600H 8gb
出而睇賣緊$8999
平時拿黎打下啲普通game i.e. LOL/CSGO
同埋做啲文書野
想問而部機抵唔抵玩
你部dell邊度買?
見官網要13k
iris xe夠哂有突打埋機都仲得
3050 4唔係打機卡,8gb ram 少得濟,45%Ntsc 垃圾mon, 不如比多少少上Nitro5/dell g15 5515
巴打們會點揀? aorus 15 240hz 11800h 3060 115w
同 strix g15 300hz 4800h 3060 130w
唔使諗喇,asus真搵到位閹呢部野

部電腦用用下冇網絡,有冇人知道發生咩事
其實唔使咁追求
因為fujitsu係越南零件日本裝機,vaio正統系列全中國零件日本裝機
你真係要全日本制既得panasonic某個系列先係
正常30-40
都係垃圾同技姦差唔多
應該係一開2
你睇nvidia 控制面板
Wifi?
Mtk係垃圾d架喇,好似更新完driver會好d
忍唔到就去買張ax201自己換走佢
而家我應該點搞呢個係老母板嘅Wi-Fi卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞