Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
係moss度訂左部dell 5515點知話無貨
仲有冇咩3060既機簡?
Budget 12k
如果拎出拎入用返u 系列既CPU 會好啲,同埋vivobook pro 14 個粒CPU 得4核唔太掂
唔驚伏有Acer(1.4kg, 豐澤都有不過要11000)
Acer 宏碁 Swift X SFX14-41G-R1S6 Creator 筆記型電腦 | 14 吋 Full HD 100% sRGB | AMD Ryzen 7 5800U | NVIDIA RTX 3050Ti 筆記型電腦 GPU | 16GB LPDDR4X | 512GB SSD | Wi-Fi 6 | 背光 KB | Amazon 亞馬遜 lexa | 防風 ows 10 Home https://www.amazon.com/dp/B093TK1PXF/ref=cm_sw_r_awdo_navT_g_SW0N36PWYYVJ214T5373
一係美森asus 平過港行不過又重啲(1.65kg)
ASUS 華碩 VivoBook Pro 15 OLED 超薄筆記型電腦,15.6 吋 FHD OLED 顯示器,AMD Ryzen 7 5800H CPU,NVIDIA GeForce RTX 3050,16GB RAM,512GB SSD,Windows 10 Home,靜音藍色,M3500QC-DB7 1 https://www.amazon.com/dp/B09F8WC34W/ref=cm_sw_r_awdo_navT_g_WM40WM3MCXPH339B5YWZ
係美森買asus 記得睇係咪sold by amazon ,Acer 就無保了
唔上美森買港行要靚mon 就vivobook pro 14x, 要CPU 就dell, 不過粒11370H 真係幾廢唔值呢個價
本身ETA 係幾時?
1月尾
今日先話無貨
竟然?!
我1月中
弊在個價錢同spec唔吸引
Thinkpad x1 carbon 唔知gen幾
g14 有16:10

好正呀

會唔會搶到癲

好彩無買舊款
想問下 平時都會打下機 因為價錢問題 呢個spec

i7-10870H RTX3070

I7-11800H RTX3060

大家會點簡?
想問下有冇買左 Rog strix G15 2021 嘅朋友
平時無綫mouse 會突然lag 一 lag 同埋wifi打機突然ping會拉高
幾時出
大家知唔知2021 d機大概幾時會減價
1)會唔會個接受器離mouse遠得滯
2)Wifi不嬲唔穩定 插lan保平安
之前睇其他巴打講 張wifi卡廢 諗係咪要upgrade佢
呢個都有關係
rog2021啲notebook好似因為intel卡缺貨
轉左用聯發MT7921
網上清一色屌呢張卡垃圾
文書機(word, excel, PowerPoint),少量autocad應用
要拎出拎入,type c (PD) preferred
Budget $10-11k

另外12th intel cpu laptop會幾時有?值唔值得等
研究下先 唔該巴打
買返張intel ax200都係百幾蚊,自己換好易
啱啱睇返另一部機Msi GF63 thin10 係用intel AX201
真係冇出現過無線mouse lag嘅情況
「5800h+rtx3060」既gaming laptop 依家買定再等多陣 等到月尾先買個價會唔會差好多

有無機會減到大約$1000左右?
點都係11代cpu
張WiFi咭好唔掂
買翻嚟第一日已經覺
頭先試notebook駁mon 係咪冇得上高fps
zenbook 14 4700U
難唔難整呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞