Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
認真 唔係想推強國網
但我個FD早排用京東買ASUS機
返黎一CHECK有2年全球保養 香港都包括在內
好似其他地方買既都無咁耐全球保 多數得一年
求文書notebook $7500 budget
要16gb ram, 有9格數字鍵, typc差電
睇過dell inspiron 15 但好似唔係typc c 差電
1 USB 3.2 Gen 2 Type-C™ (DP/PowerDelivery)
新機intel 12gen / AMD6000 / Ti GPU,我之後一舖過更新
成個list會洗牌,價位門檻會高咗

今年多返Gaming「入門」型號
個價唔入門
AMD announces Ryzen 6000 mobile CPUs based on 6nm Zen3+ Rembrandt silicon

https://videocardz.com/newz/amd-announces-ryzen-6000-mobile-cpus-based-on-6nm-zen3-rembrandt-silicon

USB4 會有
姐係上代入門gaming 機就算清貨都可以唔減/加價
唔清貨咪又係山積
萬二蚊筆直

dell g15 5515
legion 5 pro

請問買邊部好?
本身想買ASUS G15
但美森等極都冇特價,太貴
本來想入OMEN 16, 睇黎又可以等多陣
正如當初Helios 300 (i7-10750H/2060),可以賣到(10750H/3060) + (11700H/3060)出,都keep住有得賣

因為10K樓下,冇機可揀
機就無試過有問題到要換新機,
但mon就試過,經零售商買
點都會減,只係減幾多

當,G15 5515 (R7/3060),宜家賣緊11k 左右,出咗6000 CPU,最多減到10.5K
高階機可以等,中/低階機可買無妨
想買3070既 我見 14000倒有交易
BTW:

黎緊新U intel 12gen / AMD6000 同今代購買建議差唔多

AMD6000 (Zen3+) > Creator (全能機) / 中、入門gaming / 輕薄機要好少少APU performance (iGPU)

Intel 12gen (大小核) > 最高效能gaming / 中階+散熱合格嘅機 / 要TB

揀乜撚,有咩貨買咩機
Intel Arc don’t expect too much
等到月尾,等呢個Spec減價好過

新Spec做唔到14000 (oversea 例外)同埋HP HK冇咁快入新Spec,永遠慢半拍
多謝爸巴打指點迷津
呢個真,買上代中階/入門gaming好過買新入門gaming。
睇黎如果手上部A17打柴一係買xbox 玩game pass/博preorder 到張原價display card 砌機,都唔想買部勁貴入門gaming notebook
高階係指3080+8核或以上果堆?
我簡legion 5pro
dell g15聽聞有師兄出事
https://youtu.be/TR1GP0a8q1o
240hz Qhd
6 speaker
唔知Tdp 會唔會高返d呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞