Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
美馬G15
未見過有
2k, 長氣,16 吋,輕,除左lg gram仲有乜
求問 各位師兄手提電腦有咩牌子推介
可以參詳下
預算5000-7000
用途:文書
重量:輕身
長度:14寸以下
唔急應該等下,睇下聖誕有無減。
睇下dell 官網vostro, HP 官網, 美森zenbook or #1
不過要輕身都係要特價zenbook
想問下POST頭仲UP唔UPDATE?
唔係美馬買10000-12000預算買咩牌子比較好?
想要FHD靚MON冇144都OK
糾結緊zenbook 13 amd /zenbook 13 i7 11gen
係咪睇埋12gen先好啲?
Amd好似好啲?但如果有新要等佢出zenbook款係咪又要到年中年尾?
如果amd同12gen cpu 爭幾遠?
始終成10k,一買就買部好嘅,諗住用幾年,zenbook樣size電重量全部好啱要求
唔明點解amd果部冇wifi6….
已經做左好多功課,但我係電腦白痴,係近排想買先睇多左料
求大神幫手
下代兩邊應該幾有睇頭
幾大都睇埋佢出咩款先諗等唔等
啱啱又去睇
Zenbook 13 amd 又減左,減到80xx 😣好吸引
咁多位師兄
想幫人問
1. 點解呢度好似冇人提asus vivobook 系列
佢又唔係推薦list亦唔係伏list 係咪budget之下都可以入手?

2. 如果兩部電腦
一部係amd 5500u but 45% NTSC
另一部係Intel i5-1135G7 but 100% sRGB
其他配置一樣既情況下應該揀邊部好?

p.s.用途為文書為主,睇片&打休閒game (內顯應該冇問題)
1. vivo太多型號 有伏有唔伏
2. 我會揀後者

下代iGPU就夠玩
今代一般般啦
啱用就得
呢個價Ok
但specs一定要揀16gb ram
官網呢部都做緊8498
https://hk.store.asus.com/s/store/M_ASUS/generic/zh_TW/itf/prod.detail?seq=24830

宜家買係差唔多呢個價
你接受到Wi-Fi 5就得
https://youtu.be/YwP40NKyRGs
個sala屎話可以自己換wifi晶片,係咪真係得?會唔會冇左保養?
AVITA MAGUS 14
想問呢部有冇伏,見豐澤做緊特價
筆直Around $4000,只求普通文書,用吓Word Powerpoint,最多睇吓YouTube Netflix,唔打機
或者有冇其他推介
好似得16gb ram
仲有zenbook 13 flip i7 又係8xxx , 點簡呀
視乎你想唔想要平板/寫字功能啦
價錢差唔多咪flip
AVITA
同價位既Acer Swift 1好過佢好像多,香港官網做緊3598, 送埋無線滑鼠
求建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞