Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
打機 8-10k 有無推介
都係#1個啲
2021既asus g14 x14有無巴打有用後感想?
文書機,mon15.6吋或以下,16gb ram, 1tb ,想要有國際保養,師兄門有咩推介
漏左,筆直希望係12k樓下
新機應該係用Intel 12代u?
而家買11代u會唔會好唔抵定其實效能唔差太遠(普通文書用)
唔係R6000咩
我唔知呀純粹估2/3月如果有新機係咪就用新Intel u
睇左唔同牌子
有全球保養嘅好似得ASUS, Dell ? 唔知有冇錯
唔知有無睇錯Acer 有啲機都包一年國際
https://www.acer.com/ac/en/HK/content/warranty-01hk
sword 係伏機list, IdeaPad gaming無人講,不如你搵下#1 Nitro 算啦
acer真心不了
以前枱機notebook都用過,都係勁快就壞,個使用體驗真係太差
本身睇緊4隻牌子,ASUS,Dell,HP,Fujitsu
但後兩者都好似冇全球保
Acer 都係伏伏地
Sword伏機嚟講個外型幾靚仔
可惜咗
膠到喊

HP Elite Dragonfly G2 vs G3
你中意咪買
呢個價比張3060 伏都正常啦
想問MSI Z16 得3060會唔會唔夠
利申 執相 畫CAD 唔太打機
想問如果budget <$12k
想買dell g15 (R7 + RTX3060)
洗唔洗等十二代intel? 性能會好d?
你執相 畫CAD呢啲係睇CPU多
budget 3000左右
想打lol, 同run 下excel ,word, civil software such as sap2000, etabs, 其實都係簡單野
有無介紹,睇完上面都係簡唔到多謝大家
咁巴打覺得值唔值加4000做Z16 i9嗰隻?
定20000頭就直接M16算?
加4000我覺得唔值嘅
應該係因為i9嗰部係藤原浩聯名
不過如果你都肯拎20000頭出嚟
咁咪z16 i9囉
反正你唔打機
兩部都20000頭
Z16 i9 3060
M16 i7 3060
同spec嘅話m16只係GPU比較好少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞