Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
即係佢問題
G15 3080 日美賣緊2萬港紙
想知皇家俱樂部使唔使打電話去book 我部機依家連nvidia control panel都開唔到 想攞去搵人搞搞佢
技姦2022 d機功率仲低過2021
想請教下各位ching推介打機laptop

Budget 7-10k
- 16GB RAM

主要打機用,上下網咁
所以重同厚都得,電量應該長期插住用

主要玩模擬game:
cooking simulator,cities skylines
Planet coaster果d

爬左文:
Dell g15
Acer Nitro5
legion 5
我支持asus g15
dell g15 5515, 有ching 話近排有伏
Acer Nitro5 好似無咩事故
legion 5應該無人買,legion 5 pro 先有,牌子你唔介意就得
應該唔使
買左部g15 5515 因為要做development 16GB 唔夠用
打算UPGRADE RAM 去32GB
暫時睇中以下RAM, 仲有冇CHING 有RAM 介紹, THANSK

Kingston HyperX Impact DDR4 SO-DIMM 16GB HX432S20IB/16 X2
大家唔冇諗住等埋新cpu 嘅laptop?
大家冇諗住等埋新cpu 嘅laptop?
睇到好似有個ram 平d 都好似ok, kingston and g skill 有冇邊個好d?

<NB>G.SKILL 16GB F4-3200C22S-16GRS Ripjaws Series DDR4 3200MHz SODIMM (1x16GB)
會睇埋唔同網既review先再決定
高階文書機好多都會用p28 CPU, 驚會有過熱問題,因為上一代機講緊係行15w
明明intel有u15同u9, 唔明點解唔用下,可能嫌定位唔夠高階?
文書機唔駛求太多效能,唔熱同續航長先有優點
請問萬2蚊係咪講緊呢部?

點先做到萬2蚊
如果同一速度既ram應該睇佢地個CAS , 較低會有好少少既表現,kingston 係20而G.skill 係22,所以kingston 應該好少少
(頭盔:有錯屌細力啲
asus 22年機大約幾時會有價
Gaming可以唔等 cpu影響較小
Amd個升級感覺上有啲微妙
Intel就好明顯終於發力 新cpu勁咗好多
另外就係
某啲RAM要1.35V
或者xmp先至做到快嗰個速度

如果laptop唔支援 就出唔到快嘅速度
請問walmart買野點先唔會俾人cut單?
我無cut 單,只係個幾月都仲唔出貨
你要極致性能一定Intel

Amd 今次主要igpu 提升大 cpu 架構有冇大改要睇評測
你都識講一樣 揀個樣就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞