Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
推 差唔多需求
MX450 既NOTEBOOK夠唔夠用?
想問下 NB upgrade 型號係hp pavilion gaming 15t-cx0000 老母板係H370 係咪只可以換Gen3 2280既SSD?
有冇1tb性價比之選?
我係台灣讀書 見1tb ssd 兩千台紙有找 好吸引
感謝各位ching
G513?
買條type c to dp/hdmi 先出到直連
唔該晒 c 兄

我可唔可以用擴充器個type c (3.1)

Thanks
你個dongle 有冇dp?
有可以試插下 work嘅話去NV control panel會見到你張dGPU會連咗去你隻external mon
Hdmi應該就唔得
我部m16 NV control panel個圖示都係顯示DP直連
試過用type c to hdmi同type c to dp
前者冇直連 後者先做到直連
Dongle 冇dp 都冇hdmi

定係要買條type c 3.2 to hdmi

我隻舊mon 冇dp
Thx 巴打,我應該都係會揀返dell
個window 裝咗喺邊?
1tb ssd 記唔記得型號?
裝係nb原生果條SSD到
條ssd PNY CS2140 但係我好似只可以裝GEN3
有冇GEN3推介

想問下呢部算唔算抵買 係咪已經係咁上下

得一個位咋喎…
你睇吓而家嗰條係唔係PM981 512GB嚟
唔係呢條 我果條128 我番去查一查型號
年經:

Intel 12 & AMD 6000,例牌3/4月齊型號賣街

各大廠(Acer/ASUS/Dell/MSI/Lenovo)講到明加價,(~ +15-20%),尤其H系U配30系卡嘅高性能機(Gaming/Creator),買Gaming機會比今年買貴

當然,intel + AMD兩邊據現有消息,提升幅度都多

等等黨可以等,
有需要買嘅,宜家買都唔會蝕底,尤其文書機
(新U+DDR5效能提升,不及上年GPU換代效能提升大)

Gaming用2050係電子垃圾,3050搵水魚,係咁多
我潛返水
好耐無見之鬼巴
notebook 繼續加價係因為唔夠晶片?
係,同埋轉DDR5 + GPU shortage + 貨運費

Gaming 機嗰啲有新模+散熱模組呢啲都令到成本加咗

差唔多CES ,會有更多News Leak出嚟
啱用就買左算,機款無可能年年追
既然買中資Lenovo
點解唔買Lenovo Legion 5 Pro?
https://www.price.com.hk/product.php?p=494691
https://www.amazon.com/gp/product/B098WVZVJ1/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1
本來諗住買flow x13 點知見到呢部翻新機7000有找 1165g7+垃圾獨顯iris xe max+16gb+4k高色域+反芒+筆 最後買左 趁未出貨求屌醒
如果你遲禁 應該退唔到
退唔到咪算
AMD Ryzen 9 6980HX next-gen “6nm Rembrandt” mobile processor pictured

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9-6980hx-next-gen-6nm-rembrandt-mobile-processor-pictured
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞