Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Zephyrus g14 2022版應該Ok
2021建議g15 / m16
純粹想問
我見g14 最低support 3080
可以做到15k 咩
非引戰
唔知你邊度睇
但比盡咪3060-3070起
自己Search下就知
舊版一般
新版唔知有冇改模

兩部機唔同取向
自己翻#1睇
razer only support 3080ti laptop version
想問下巴打們會點揀?
如果係aorus 15 240hz 11800h 3060 115w
同 strix g15 300hz 4800h 3060 130w
Mon除咗hz無其他分別?
11800h >>> 4800h
牌子唔多熟
齋睇spec上者好啲
115w 同130w 差別不大
mon 2個都係72ntsc 100srgb g15散熱好啲 不過冇啲minor嘢 numpad啊cam啊 而且係4800h
不過aorus 15就可能control software差啲
所以好掙扎
choose g15 2021
其實下面果部都係 g15 2021只不過係4800h
但5900hx版本貴啲 好似又用唔到咁勁
正常係上Zen3 laptop cpu

4800h Zen2 laptop cpu 來
如果買asus flow x13(2021)買唔買得過?
因為今日問過2022轉哂amd
Razer blade 個朵好臭
2022版幾時發售?而家g14好抵
應該2-3月開賣 買唔買到就另一回事
可能5-6月先開始易買
粒 12 系 U 貴 5000
上年啲人訂的行貨拖到7月先有貨到
拖拖下都大半年變年尾
依加都係AMD
建議等下先,6000 系AMD support USB4
係moss 買dell G15 5515 終於收貨 本身擔心部機會有之前Ching 提既問題 好彩咩事都無 開心使用中

唯一係spec 話跟win 10 (free upgrade to win 11) 但一開機就係win 11
遲收機係咁
我部dell inpsrion 上星期收都係上左win 11
邊得黎咁多case
QC做得差 d廠都賺唔到錢
本身做laptop利潤都唔高
2舊屎
邊會有人買舊機同技姦
想請教各位巴打
我女朋友做老師嘅
經常要做文件整ppt
重會用adobe啲軟件執圖
佢讀緊pt degree所以都會拎嚟上堂做功課
如果budget 7-8000
有冇輕身notebook推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞