Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
因為我最擔心嘅係佢得4gb ram
其實夠唔夠應付一般文書嘢
只能講越高越穩定
8gb 齋文書Ok 但唔好run其他野
chrome開太多都lag
大學prog賣緊8千幾有2in1
都係個d 老母5 m16 無啦 其他垃圾/唔啱價 不過老母5 m16都好似過13
依個網好似只限送美國境內?
係,無幾多直送香港,頂多係newegg同amazon
本身睇中咗amazon部notebook,琴日又加返價
我部zenbook cyber Monday 加左價,好在之前訂左,但轉真心耐,加上佢老美fedex唔夠人成日delay,境內送又耐集運又耐,搞左差唔多一個月先到
legion5pro 3070
13000?
我部10年前買既大牛龜都32gb ram
想問點睇flow x13
同埋係咪就出新款? 係腦場問左幾間都話唔會再返
本身少貨
同埋香港開價高冇人買
問過有間叫我等1月CES
咁你等下 都係過一個禮拜
Gigabyte 技嘉 AERO 17 HDR XD RTX3070
睇番BUDGET同SPEC,依部好似都幾岩自己用(打機睇片多)
想問點睇?有無更加值得推介/要考慮下保養同QUALITY?
同你一樣
不過<11000
係咪得
Dell G15
Acer nitro 5
選擇
5515 應該係5500u 同5700u, 5510 好似係11320H同11390H(如果有錯話我知),如果Ryzen 5比i5 同Ryzen 7 比i7 其實係AMD 多核啲同跑分高啲,H系CPU 既notebook 續航力無咁高,如果會拎下出去就買返U 系CPU
ram 最好都係2條8GB, 因為行dual channel 係快少少
WiFi 就睇下有無對ax 既追求,無既用返ac 都無咩所謂
英國買肯定貴,如果巴打去美國就唔同講法。
夠用,如果會多開程式最好買夠16GB ram
最尾買左 5515 ryzen 7 , sales 話做緊優惠
thanks 巴打 解釋得好清楚, 唔知5515 有無得加多ram 呢 之後 定係焊死ram
有得加ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞