Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔該巴打 睇睇先
買粒外置usb wifi6
唔該哂巴打
如果係買 係咪買dell會好啲?
Asus ROG Strix G15 G513

CPU: AMD Ryzen 9 6900HX
System: Windows 11 Home
Monitor: 15.6 FHD 300Hz 3ms Anti-Glare IPS-level
Ram: 16GB DDR5
Storage: 1TB PCIe 4.0 NVNe SSD
Display: Nvidia Geforce
RTX 3080 8GB DDR6 VRAM $22998
RTX 3080TI 16GB DDR6 VRAM $26998

Asus ROG Strix Scar G15 G533

CPU: intel i9-12900H
System: Windows 11 Home
Monitor: 15.6 WQHD 240Hz 3ms Anti-Glare IPS-level
Ram: 32GB DDR5
Storage: 2TB PCIe 4.0 NVNe SSD
Display: Nvidia Geforce
RTX 3080TI 16GB DDR6 VRAM $31998
行貨價
如果17000接2021 533好冇
但mic得都應該係用中國件?無得避?
想問下市場上係咪得zeypherus 14 做到:
14 寸或以下
算輕薄
打到機
個樣唔毒
散熱ok

2022 版好正,2021 會唔會減價?雖然工作關系可能要webcam

平時拮external mon玩1440p 多,玩到少少vr(用oculus go 所以resolution 要求唔高)當bonus

雖然一分錢一分貨,不過真係有啲貴
如果想買機要有3060 大概12000<樓下
呢三隻牌子asus hp msi 有冇推介 打機+文書+P圖
文書機黎講
macbook air > any
用多排就慣
Macbook 唯一問題係打機
除此之外同價位無敵手
有Z13同X13價未
FLOW X13 + XG 3070/80
唔肯定,啲人話Acer 唔好,但近排有啲巴打話近排dell 都唔係咁好,所以我都唔知買邊部好
Dell既話買CTO會穩陣些少,因為出廠前有程序經檢查過部機無問題先裝箱

見有巴打反應收到機port位壞,佢係直接係官網落單,8日送到貨,好大機會部機一早砌好放係貨倉一段時間,pack哂箱出廠前都唔會再test部機。加上唔知擺係貨倉係唔係其他人既退貨機,所以結論係唔穩陣。
加埋成兩皮 過晒budget
我因為冇webwam 先去買左靚老母
都要18k
岩岩見佢出webcam
但應該要over20k
靚老母最低消費15.6,又大又重 搞唔撚掂
不過我本身有usb webcam 同第二部laptop
仲有razer blade 14
不過g14屌打 尤其係2022版
之前lg gram 可以做到1kg 同時有72Wh大電

但而家啲款都增重變咗 1.2kg
check 咗

lg gram
14z90p 嘅賣點係14吋mon + 72Wh 電嘅同時追求輕,只有999g

15z95 15z90 嘅賣點係1.1-1.2kg 範圍入面追求Mon盡量大同電盡量大(80Wh)

不過應該香港冇行貨冇保養
要保養呢可能都係要買Zenbook 之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞