Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
要tray 架?
你唔用tray 吊吊fing 咩
新手一問 如果部機有一個空嘅so dimm slot咁係咪加返一個sodimm嘅ssd就得? ram就冇分咩制式?
so dimm 好似插ram 架喎
你插ssd d 位細咁多點插

你多條slot 最好配返條一樣既ram 行dual channel
又或者買一pair 一樣既ram 返黎
咁會順好多
ASUS ROG Zephyrus M16 Gaming Laptop, 16" WQXGA 165Hz Screen, Intel Core i9-11900H Processor, NVIDIA GeForce RTX 3060 Graphics, 40GB RAM, 1TB SSD+2TB SSD, RGB Backlit Keyboard, Webcam, Windows 10 Home https://www.amazon.com/dp/B09MMH1X69/ref=cm_sw_r_apan_glt_fabc_G7WJXKN4AB4XCC2P5W4Q

見M16香港周圍都冇貨 amazon呢隻睇落幾平 有冇伏?
痴線 柒咗我調轉咗
咁ssd係咪就返m.2 size就可以 如果唔超頻唔洗買好勁都得? 最近睇中咗新出嘅sn570 好似cp值唔高 我大概睇過啲片 其實係咪唔算難裝?
你睇返你塊版對應nvme 定pcie
如果買撚錯開左盒就唔比換

應該唔算難裝既,係無m.2 粒鑼絲姐
香港都買唔到
Gigabyte AORUS 15P XD i7 + RTX3070
15.6" FHD 1920*1080 240HzIntel Core i7 11800H / NVIDIA RTX3070 8GB GDDR6/16GB DDR4 / 1TB m.2 PCIe SSD / RGB Fusion KB/ Win 10 Home / 99Wh / Microsoft Azure AI / 2Y Int. Warranty

$14499

同價位仲有冇其他好介紹
因為係電腦舖介紹我,所以想上黎問下
麻煩哂
我賣我部GF76比你,用左1個月
電競notebook買邊部好
https://lih.kg/2755480
買咗?點解賣?
唔夠用,心思思想轉反15寸同3070 3080
有興趣留個tg
巴打最後點解買左gf76?
tg傾下
我就係好驚太厚
同埋台灣冇地方賣 得d街人散賣
單面得除左a2000同呢隻有冇其他推薦
A2000睇數值好似慢其他一大截
轉運都抵
不了
大家點睇Samsung galaxy book pro
係就係抵, 但係經HAPPY RANGER出, 唔係ASUS直出始終有啲驚驚地...如果唔係我都想買M16
見bestbuy都有M16 不過成日cut單 可能要搵代購俾貴幾舊水先買到
有好路數麻煩提點一下,我都想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞