Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Thunderbolt / USB 4 對揀機黎講重唔重要?
Flow x13 點睇?
高D果部係G3, 矮D果部係G2
其實最理想係16:10, 不過佢唔出都無計
最好J係mon大咗但重量不變=0.99 kg
https://www.amazon.com/dp/B0992NV846/ref=cm_sw_r_cp_api_glc_fabc_P24K4XVMBJFDXQ82DQZT
想問問各位巴打呢部抵唔抵玩?

平時都係文書多,平時打機都係打csg同aoe2,換咗機諗著打埋aoe4
你想接egpu

Thunderbolt / USB 4 都ok

但要睇egpu hub 標明係咪support usb4
eGPU 嘅話用番ASUS 原廠
諗緊hub 問題,市面比Thunderbolt 嘅hub 選擇比較多
唔知用唔用得落全功能type-C
條線兼容Thunderbolt 就ok la
用緊flow x13+xg 3080
長期插緊隻外置hdd同1隻2k 165mon+4k 60mon用緊
除左有時有d on9 bug之外暫時都無乜投訴
不過係嫌緊得16gb ram太少
等緊2022款賣街再諗下換唔換
即係都用得盡個hubs?
咁可以放心格價
本身舊xg 3080 egpu都已經當左係hub用
2022 新款唔知會唔會貴到飛天
新U 核顯仲話勁過MX450,好似幾正
但家下上網睇spec又係好撚雞肋
3隻款雖然都上哂32gb ram
但變哂全線4k 60 mon
諗住買左本體先遲下再買
希望呢個接口可以玩多幾代

記得係2022版本先係usb4
以為AMD 6000 系都係唔支援Thunderbolt 4
依加話支援就左諗右諗
睇要Z13 定 X13樣
X13
依加係咪都jable?
X13 都ok

Z13 surface樣 各有特色
新版x13有純igpu 版本
有RGB 反而唔like
會比2021版貴
ddr5 應該都貴
Msi x17美森唔送香港你地用邊間集運?
Alienware x17先岩,打錯
X13 同 Z13 應該焊死左 冇得upgrade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞