Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
無錯
文書機可能有用啲
不過又咁話 上個網開下ms office咁又洗得幾多gpu
而gaming / creator 綁定dgpu
個igpu根本就無咩用
岩chk 左 kingston 個HX432S20IB 行L20 會導致G15 5515 detect 唔到,買左第二條係L22 既Kingston ram
文書睇model 唔大睇CPU

輕薄gaming/中低階gaming/全能機 (ROG G15呢類) 就大多揀AMD

Creator /全能機要出街用,iGPU 都重要
Window 機始終唔同ARM Mac

高階gaming,高fps撚 (傳統厚機, eg Strix Scar/GL),散熱合格中階gaming > intel
價錢唔一樣Samsung貴二千 同埋19amoled mon
不過keyboard好用過yoga
AEON今年福祿壽,個價錢包多2樣電器

Kingston KVR32S22D8?
用到ok ? 諗住跟Ching 買
買左 KCP432SD8/16 兩條16gb, G15 5515裝完有32gb ram
正常5700U,不過睇你買咩model
跪求意見
Budget: 5k - 10k
平日最多打吓fifa, football manager, 上吓網咁
求巴打推介
到左貨 話就話翻新其實係全新
ram本來見官網賣嗰部係3200mhz已經做好最壞嘅心理準備 點知係收到係4267

依家除左有少少重同獨顯有=冇之外都幾正
Amd cpu 優勢係 performance per watt

要續航力強 全能laptop 輕薄laptop
唔急用可以等下Asus Expertbook new B5 14吋,用i5-1155G7, 重量1.25kg, 輕過依部好多
Ching 有無換SSD ?
3070我有部2手 g15 513 岩既留tg
不過你2萬3買3080都夠
買到心頭好咪好
萬2萬3
加左一條 1TB M.2 SSD, 原裝既冇換
2手就唔啦 驚易壞
同埋我係1萬2同3
咁就3060 g15
邊個牌子 係咪直接amazon search?
Dell g15 5515
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞