Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (83),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
咁eGPU + 3080 算係咁(機原價計)
如果遲下出顯示卡盒比人自己換卡就正
日馬個價正常好多
X13 FLOW GTX 1650 1080P 16GB RAM 一萬左右
外置3080萬2唔洗
2件加埋都係2萬3
有一年國際保
等新機出左再去格價
有無邊啲機/廠唔係mic?
fujitsu/vaio見無乜討論係咪qc好差?
請問有冇人緊G15 5515 (r7+3060)
個type c to hdmi可唔可以出到直連
定係一要type c to dp 先得
唔該
有冇更新bios

本身有直連

因為本身個moon得一個dp位已經用左
得返hdmi同type c位
又唔肯定部laptop可唔可經呢2個位直出到2k
Sorry for1999 電腦白痴搞到好亂
更新下bios 就得

自己去dell sw 改直連
Thanks
想問d mon係點分靚唔靚
點解唔買ASUS G15?
耐用邊隻好啲G513QC-HN162T / FX516PE-HN045T
打機+文書,筆直既話得呢個價錢已內
正常notebook待機溫度幾高
部g15 5515 80度
睇中左HP兩隻
-Pavilion 15 Laptop (15-eg1026TU)
-Pavilion x360 14-dy1023TU
兩隻價錢一樣, spec差唔多, 係mon大細相差少少
電量跟official 數字又好似分別不大
請問各位師兄有咩意見?

主要都係做下文書野+間中睇下片, 最緊要係"com"用唔易壞, 想長用4/5年(本身對於效能速度唔大追求)
360個隻可以反轉摺埋個mon但冇用過唔知係唔係會好有用,
另外就係反而可以咁大幅度會唔會好易壞
Cls
Gpu 40-50 cpu 50-60
如果風扇着咗應該就再低10度
睇 notebookcheck 的 reriew
https://www.notebookcheck.net/
色域 / refresh rate / detail 如 漏光度 , 分區光暗差都有

大部人睇 色域 / refresh rate都夠 因為選擇已經唔多
你開 Armoury Crate 望望個profile 同風扇有無轉先
兩部個價錢都係 $9999
但係monitor都係45% NTSC, 唔係咁值得買
市面上$8000 以下既機都有100% SRGB, 300 - 400 nits既選擇
同埋要考慮埋鏡面mon岩唔岩自己用,長時間睇電腦既會好易eye fatigue,
但x360既機一定係鏡面
唔該
今晚收工再睇下
有時打完機 成個幾鐘
其間都冇做其他 個風扇仲轉緊 溫度一直降唔到落黎
對mon真係唔太認識
因為最主要係需要16GB ram, 1TB hard disk
其他spec冇太大要求

都應該會幾長時間睇電腦
對於NTSC冇研究所以都唔肯定得45%自己會唔會接受唔到

筆直其實都可以去到12K
因為搵1TB既機好似好易就過呢個筆直(好多都係for gaming, 但我用internal display已足夠)
不過最緊要係襟用唔易壞, 都會裝幾多重要既公司文件用
點解可以39度咁低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞