買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
而家電視咁大佢得720p 咪好顯眼
如果係Android tv又有買VPN既睇playback有半生熟選擇

我都聽唔少iptv 既
1. 55X9000H係2020款, 半年前已經下架, price.com有價冇貨
2. 55X80J用IPS面板, 黑位漏光嚴重, 黑位偏灰, 對比度低
3. 建議買SONY 55X90J or SAMSUNG 55QN90A, 各方面都OK
非支那牌子本身有自己影像處理技術既日韓大牌子全部都會upscale
效果好唔好就要睇粒影像處理器去到咩級數

罪大現行最雞既X1 upscale已經做得唔錯
原來1萬BUDGET, 買55"電視

Sony KD-55X85J 行貨
$9980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits

LG 55" OLED TV B1 OLED55B1PCA 水機
$98XX
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度520nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
1. 早就賣哂架啦, 唔會再有全新行貨
2. AVOUTLET都係有價冇貨
唔會, 絕對夠位放50"
想請問我Sony 50X85J用HDMI線 駁soundbar,點解兩邊都唔出到聲呢?係咪要再SET啲咩?
1. SOUNDBAR HDMI OUT-------HDMI 線-------電視HDMI 3 (eARC) 插口
2. 電視要SET用音響系統出聲
50吋電視budget 6000,夾s216 soundbar ,有咩好選擇, Q60A or X80J定仲有其他?
1. BUDGET $6000唔夠買Q60A AND X80J

LG 50UP8100PCB
$5740
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits

Samsung 50AU8000
$5980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
搞掂 唔該晒。
但如果唔想下下用soundbar 出聲,即係有時想用電視直出,要點樣教?
個人覺得幾好 720p睇落都唔會起曬格咁
電視要SET用電視喇叭出聲, 咁應該OK
不過用SOUNDBAR出聲咪仲好
係咪就咁熄soundbar就ok
你可以自己試下
唔該晒STEP巴
我用過嚟upscale 540p色差端子既PS2 Wii啲字都仲睇到

無upscale既話玩返呢兩部機真係驗眼遊戲嚟
X1 EXTREME
安博9有4k60 output
好似係
要自己改, 默認係FHD定HD已經唔記得

只能夠講, 呢D係買個方便
日本電視台唔揀佢直頭唔知邊道有得睇
巴打想問吓如果想買部55吋粗用,
但又唔想要TCL,係咪無選擇
BUDGET?
打漏左,Budget5000左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞