買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想要NS7 with BRIVIA XR食評
如果sony 有冇得搞?
SONY水貨特點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋

6. Netflix, Youtube, Disney+要手動安裝 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
7. 原先Airplay用唔到, 現在可以另外裝APP解決 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
8. 大陸版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵 (盛澤會另外提供搖控, 有制直接轉字幕)
9. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤可以幫客人安裝另一易用既介面, 只要唔重設就唔會消失, 萬一重設左都可以再安裝)
10. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
買個 chromecast with google tv ($500)
解決:
GOOGLE TV介面
有番GOOGLE PLAY STORE, 可下載APP
最後買左LG B1 55” 期待
恭喜巴打,應該不會失望,性價比之王
有冇去望下C1?

B1 同 QX2A 相比有完全不同級別既體驗,直到頂端
唔該step巴
好玩,同X90J好夾,出到環繞聲
係咪x90j出中置聲,環繞聲就ns7出?
唔係,呢個唔會
有乜野令你出事?火爐,定煙花
恭喜你
你講呢樣我都有諗過,但係目前NS7係做唔到

只要解決到同front speaker唔同步呢個大問題既話,技術上應該做到用黎出surround channel
超埋身既surround sound體驗, 實現到既話就真係好興奮
我明,我真係明啵
我咪一樣喔,只係先後次序不同
NS7 個定位係掛係頸的耳機
所以係啱唔想嘈到家人但又唔想用耳機會D人用咁
行去邊D聲都一樣
昨晚睇波睇睇去攞水都唔會MISS左D聲,唔會好似之前咁聽唔到一轉頭就入波個下唔知
所以我估電視唔出中置係比較啱個定位?
如果我幅牆長度只有113cm,SONY 50X90J 放得落嗎?
極勉強,部機闊112cm
廳既話我會用返speaker, 不過OLED怕燒印
所以而家睇波多數都係返房用AirPlay上電視睇,NS7都真係好啱使

btw 出surround呢樣都係我想像下既功能
度錯,116先啱
半夜三更用嚟睇戲應該好正
係咪唔會好嘈到附近啲人?
有時係廳睇半夜開晒D機又比人話太大聲,嘈到家中大中細
唔開又聽唔到好似睇默劇咁
所以NS7 暫時滿足左又唔想焗耳但又可以有少少ME TIME睇下波睇下戲聲又OK
一星期睇個幾場幾粒鐘,無咁易燒掛
我自己的用過的感受係
我掛住時個聲係舒服清晰的話
除低放係梳化隔離個位係唔會好聽到
其實放係大脾已經唔係好FEEL到D聲

但缺點 (或好處) 係你聽到周邊D聲
整要幾錢? 我都打算買水貨
想買sony機 55寸
一般電視功能
應該買55x80j定85j 定加多少少買90j最好🤣
性價比應該點比😆
謝謝😆
55X90J - OK

55X85J - OK

55X80J - 電子垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞