買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我認得

A80J嘛,所以咪咁講

不過評分好似Q950A全面D

不過Sony有信仰
最擔心干擾問題 同埋要等
如果唔係直接買左
我都係怕佢干擾,始終第一代加全無線
筆直一萬蚊想買個50吋電視,主要睇電影同電視劇多。爬完文之後心水有呢兩部 SAMSUNG 50Q80A, LG 50NANO86CPA。但rtings.com又搵唔到,想知巴打覺得邊部好D?又或者有冇其他更好選擇?
Samsung 50Q80A係閹割機

LG 50NANO86CPA
$8200
1. 100HZ NANOCELL VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. α7 Gen4 影像處理器
8. 側光式 LOCAL DIMMING
9. 光度550 nits

Sony KD-50X85J
$8380
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits

Sony XR-50X90J
$10700
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本製
請問除左OLED
30K以下有咩其他推薦
65"?
部水機咁平,真係唔怕佢燒印
燒咗到時又有新技術,或者換返 LED 都未遲
Sony XR-65X95J 行貨
$25880
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式背光, 60分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度1200nits
10. 日本製
請問x90j x95j兩部有咩分別?
上sony網比較好似係hdmi位數量同位置唔同
thx
1. 光度高40%左右
2. 分區控光更好
3. 有廣視角,斜睇都唔會變淡
4. 多1個Subwoofer低音單元
暫時仲係得水
又有返199鎂啦?
之前比連登巴打掃晒XDD

我係日森買,日本版得日文語音
其實家陣買都未有貨,咪觀望一下先喔。話晒呢d野都用幾年,睇定d無死錯人既
未有行
A9都幾多人買
好多評測
日森聽日開始black friday
有興趣可以留意下
新手想入坑救教,依家用緊sony a9s 電視想買soundbar,預計睇neflix 同disney+電影同大自然紀錄片多,想玩dobly atmos 預budget $3000左右,爬過文睇過LG SN7CY 同Sony HT X8500, 想問呢兩款好唔好或者有冇其他性價比高介紹
LG SN7CY

Samsung HW-Q600A/Q700A
想問下X85J係咪可以同時4K120+DV?
用嚟打PS4+睇Disney +
唔可以

只有LG可以
Sony電視唔支援打機DV

PS5都唔支援打機DV
唔該曬巴打
you are welcome
巴打想問下筆直一萬蚊左右
想買個55吋電視,
主要睇電影同玩ps5多
有無邊部性價較最好 60同120hz會唔會差太遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞