買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
互相毒害
我只係向佢證明一個可能性啫。
可能考慮下B1
想試OLED既話係一個好選擇,算好平了
盛澤保養有幾耐?
你自己問佢
巴打

我而家用緊 LG OLED55C1PCB。
用黎睇 TV, Disney+, Netflix, HBO , 睇波。
唔聽歌。

*我部 LG OLED55C1PCB 唔知做咩春野。
較標準聲道又要較到好大音量先夠,
較 AI 聲道佢又好攪笑,睇 Disney+ 有 D 場景對白突然細聲左。
又要手動較返大聲。
轉左個無對白場景,又要手動較返細聲。
我都唔知較咩聲音最理想...
我已經 reset 左部 TV 一次都仲係咁。

其實佢係唔係壞左

我以前有部 made in Japan Sony 早期又係咁既情況
之後懷疑佢壞左
師傅上到黎話我地較錯左
佢調完又正常返@@...
其實電視去Handle多聲度內容係一門藝術來。睇問題似係咁。但解決要問其他巴打了
LG B1
上面講聲音問題
其實有無個功能係統一哂唔同台/HDMI/MIRROR之類既
大細聲係同步?
巴打做咩~
佢有一個 function 係平衡唔同台既大細聲
但出黎既效果好差 -_-

我第一次用 LG

我以前用 Sony 無咁煩
我覺得好苦惱
我而家諗緊好唔好叫師傅上黎教
但唔知佢地會唔會收錢

以前 Sony 就好好既
幫你調一調 say good bye
happy
所以我會話係一門藝術
sony有音量一致既功能?
我用過LG PANASONIC SAMSUNG 好似都無呢個功能
最簡單, 睇電視都係有D台會細聲D咁, 有D大聲D
電視po 碌柒
樓主你好,追咗post想請教下,我計過眼晴到電視screen距離約2060-2170mm,係咪買50”比較合適?

如果budget $5000左右,唔要TCL,有冇咩推介🙏🏻謝謝
2米: 最少55"電視, BUDGET太少唔夠買55"

Panasonic TH-50JX700H
$4980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision
3. 5年保養
4. HDMI 2.0*3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. USB HDD 錄影
9. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生

LG 50UP7800PCB
$5280
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*2, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits
計到咁盡差1mm就要上5吋你會唔會上
你睇下我上面幅圖, 其實我已經將標準下調左, 2米左右應該65"
純粹好少見度到咁精準姐
多謝巴打咁快覆我
無知一問,點解4K vs 1080p嘅電視機,同一呎吋但個距離又會咁大差別嘅?

咁如果我買55”,最少預幾多budget? 最好$1萬樓下前期裝修用太多$$
LG有冇DISNEY+問題?
早買早享受 遲買多折扣
1. 4K解像度高, 自然可以坐近好多, 1080P其實好粗糙

55"有以下:
Sony KD-55X85J 行貨
$9980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞