買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
考慮緊lg55a1 /c1 oled唔知揀邊個好
想請教巴打點睇呢
請問呢部電視行貨同水貨的產地?
A1同c1比,就一定諗c1
行貨 - C1

規格有差距
行貨 - 日本

水貨 - 大陸
有冇師兄知道Sony師傅大約會幾耐前聯絡?我之前去咸片人生訂左聽日送嚟,但係之後一直冇消息,怕會唔會漏左
另外Sony水貨要留意以下

SONY水貨特點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube, Disney+要手動安裝 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
7. 原先Airplay用唔到, 現在可以另外裝APP解決 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
8. 大陸版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵 (盛澤會另外提供搖控, 有制直接轉字幕)
9. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤可以幫客人安裝另一易用既介面, 只要唔重設就唔會消失, 萬一重設左都可以再安裝)
10. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
打去AVlife問下
A1得50HZ Panel, 盡量唔好選
咸片會一次過幫你BOOK埋
個朝SONY會打嚟問你部電視到左未
再約實個時間咁
多謝師兄解答
4980 係水貨定行貨價?
行貨

Pan記沒有水貨
謝謝巴打協助
感謝解答
如果PS5打機同想有 Dolby Atmos
65吋係咪LG B1比較好
仲有無其他推薦
b1 同 a80j 淨計畫汁 有無分別?
同埋b1有無 77"
差不多
B1沒有77"

C1先有77"

主要睇Budget, B1性價比算好高,基本沒有缺點

LG水貨系統完善,同行貨一樣

Budget有鬆動咪LG C1, 全部4個HDMI 2.1
不過OLED最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 長時間打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視
如果有BRAVIA XR, 就HT-A9
巴打Budget幾多?
有啊你又唔認得我
我同賓周長巴打同一部機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞