買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
標準 ,default 亮度峰值" 高"畫面會太光,字幕都好光
會較番"中" 就perfect 池, 但整體亮度會下降,

有時片源自動開左dolby vision "明亮mode " default 係"專業色溫" 都係偏黃,我都係較番 色溫中性 順眼d

但知道導演想我地睇係偏黃既畫面先係正常

上網睇都係咁講 要睇慣 netflix 校正模式
我唔洗最好 有就得
自己喜歡,睇得舒服就得
新機有但又未特價
唔好諗P記啦
P記真係D軟件系統九流
有冇人用SONY A90J ,連接其他牌子soundbar時,可唔可以用到電視內置既中置喇叭?
真 唯有放棄oled
暫時只有Sony HT-A9, HT-A7000先可以用

Sony野基本上都係要用番自家野先可以
唔係只有P記有OLED

Sony同LG都有
如果電視櫃同梳化得1.5 - 1.6m到
買Sony KD-50X85J 定 55X85J好?

筆直10k以下定係有其他選擇
55X85J

有大買大,絕不後悔
Lg 50UP7800 vs Samsung 43AU8000
兩個都係va panel?
想問下點揀好?
唔該巴打
LG 50UP7800

有大買大
貴嘛
LG不了
LG有水貨
水貨不了
咁巴打你儲多1倍錢買行貨
8000內 budget,有冇咩三星水貨機推介
買左samsung sound bar 想配三星43~50"電視
43~50"電視沒有水貨

大陸市場主要55"或以上
想請教一下sony 有冇類似Samsung q symphony嘅技術,
而家已經有一支q700a soundbar, 本身想買q60a, 但Samsung 又冇Dolby vision

如果Sony 有類似嘅野,就打算成套換
我買Sony x90j 水貨同行唔算差太遠?
有. 叫acoustic center sync
電視: X95J, A80J, A90J, Z9J支援
SOUNDBAR: HT-A9, HT-A7000支援
SONY水貨特點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube, Disney+要手動安裝 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
7. 原先Airplay用唔到, 現在可以另外裝APP解決 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
8. 大陸版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵 (盛澤會另外提供搖控, 有制直接轉字幕)
9. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤可以幫客人安裝另一易用既介面, 只要唔重設就唔會消失, 萬一重設左都可以再安裝)
10. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
好 唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞