買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有update ,唔想咁駁,平時睇電視又要駁返電視
40 ~ 43吋 電視係咪得LG 有曬 Netflix 同Youtibe 快捷鍵?

主要掛喺房到睇下Netflix/Youtube

諗緊
P 記 JX700H
LG UP7800
三叔 AU7700
TCL C725

唔知點揀,求救🙏🏿
好奇問一吓,
Samsung QN85A peak brightness 已經到~1000nit.
當然QN85A賣成2皮野.
唔計價錢來講HDR係 QN85A呢部 Mini-LED電視係好過 LG B1部OLED?
QN85A只有光度贏,就算QN90A都係

黑位,對比度,層次感,立體感冇得同OLED比
不過QN85A只係LCD, 所以點樣用都唔會有燒印問題,長開任用都可以,粗用機
B1 同 C1 分別係邊?水貨會唔會無咁好
影像處理器爭半級,光度低5-10%,HDMI 2.1少2個,其餘一樣

水貨同行貨只差保養,如果怕壞就比多1倍買行貨C1,水貨就10日一換一,1個月保養,之後報價維修

水貨係玩性價比,以平價買旗艦機,即係蔗渣價錢,燒鵝享受

另外OLED最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 長時間打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視
但LED 既色又無OLED咁靚
當然啦,OLED係出好多

用過電話OLED就知道
Step巴想問qn90a 配咩sound bar效果幾好?
Budget 3k上下
Thanks
Samsung HW-Q700A
Samsung 50吋,au8000同q60a 個分別係點?
廣色域

光度

影像處理器
q60a 會好啲?我見佢係qled
Q60A會好D

QLED都只係LCD, 唔好被迷惑
唔該step巴
想請問下巴打覺得呢部點?諗緊買佢定B1

55" REAL 8K LG NanoCell TV - Nano95
1. 呢部LG Nanocell Nano95係垃圾,佢用IPS面板,用佢同LG B1 OLED比簡直係侮辱

2. 8K完全係冇用
不如仆街大哥分享下,如果一定要買行邊部最好
一切都係睇BUDGET
我見p記都有hdmi 2.1, 三星冇dolby真心屌
駁PS5有冇DOLBY??
eARC實在太多兼容問題, 又多產品
有時我情願產品設計到一SET咁賣, 只兼容自家產品
只係講PS5同XBOX係OS系統已經完全唔同
P記都係今年先有HDMI 2.1, 兼容問題應該一樣有
那有錢買ps5
PS4呢~
天空巴打又撚鳩我話冇錢
多謝解答,咁完全唔洗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞