買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Enjoy
巴打, 我已經通知盛澤, 請你聯絡佢, 如果有更清晰既圖更加好
之前有巴打入左塵都一樣可以搞到.
轉頭問有仆街大哥冇煩惱
X90J 睇Netflix發覺出字幕個位
一出字幕就字幕周圍都會變光 光到發白
係唔係我設定出左問題
正常, 因為NETFLIX TV APP 的中文字幕是圖像檔,而不是文字檔,所以電視都當中文字幕係圖像一般處理

電視當字幕係圖像檔, 因為字幕係白色, 所以分區控光功能將果個字幕位打光好多.

所有牌子電視,用Chrome睇都係一樣樣, 唯一解決係Netflix將字幕檔轉灰少少, 一係就用Apple TV,佢可以override
一係試下調下以下SETTINGS, 開低少少睇下有冇分別

SONY電視畫質設定
峰值照度
想問下而家部pan 記電視得arc 係咪就算sound barsupportatmos Disney+都出唔到atmos?

我Netflix 出到哂二樣

電視係40 gx700h
Sound bar係 q700a+9500s
https://www.spill.hk/glossary/QD-OLED/

大家點睇QD-OLED,出年電視應該會變天😂

終於入手, 盛澤d師父幾幫得手,有問必答

disney終於出齊4盞燈,畫汁無得彈

step巴無介紹錯
嘩全點燈

恭喜巴打入手大尺寸OLED
黑位層次分明,色彩冇得輸
聖誕可以唔出街了,
netflix 有無推介黑位電影 試真d

睇緊雅信傳
雅信傳已經屈機

OLED睇咩都靚
請教下50吋電視,LG NANO86 好定SONY X85J 好
睇大家啲 OLED 觀後感
好期待 B1
支那os?
有冇soundbar 先

仆街大哥同我強推

三星 q950h或a
差不多
搵左盛澤未先?
未,趕時間唔記得影相
今晚再問
講開有個問題

話說三星電視出唔到Dolby Atmos,但係三星條soundbar 又出到

我打xbox出唔到dolby
有冇方法
Xbox打機出咩Dolby

點出唔到
xbox dolby個位黑左唔比我轉
我而家係xbox一條hdmi連電視
電視一條hdmi連soundbar
soundbar有冇更新firmware

有冇試過Xbox直接駁soundbar?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞