買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
50"都唔夠放

LG 48C1 行貨啦,其實都勉強
2000-3000買唔買到部還可以既電視?
盛澤2手 Samsung 43NU7100
$2900
我覺得唔好勉強,平到盡算
一係43" 電視
有冇咩網可以睇下評測?
想睇下部LG nano86
咩尺寸
之前師兄介紹sony xr-50x90j (因電視櫃最盡得115cm)
但我上官網睇佢好似唔係oled
想問問分別大嗎?
主要睇波多
1. X90J只係LCD, 當然同OLED分別好大, 基本上無得比
2. 睇波需要高畫質嗎?
55”
見到tcl 全新都係大約咁既價
可以嗎?
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/nano90-2021

外國沒有Nano86, 你參考下Nano90
你唔介意大陸牌子既話可以買既,我沒有睇過

TCL 43P725
$3380
1. 50hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. ANDROID TV 系統, 多APP
4. 有ARC, 可以回傳音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.1 支援ALLM ONLY, 唔支援4K120, VRR
基本上就係黑位漏光,黑位偏灰色,對比度低,就係佢既特點

優點只係可視角高D,同埋有HDMI 2.1
Lg c1 48 同 55 分別大唔大?性價比邊部高啲?
只有尺寸分別
唔怪之得搵唔到
唔該
遲啲可能轉4K英超同埋買ps5
所以想買好少少
但尺寸又有限制
OLED最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 長時間打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視

LG 48" OLED TV C1 OLED48C1PCB
$11900
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN4 影像處理器
8. 光度600nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
大半前係盛澤買左Samsung Q80T水貨 今日兩老睇睇吓電視變咗有好多影 唔知有冇巴打知發生咩事呢 唔該晒🙏🏻

大半年前*
1. 係咪開左對比度增強器
2. 試下重設畫面設定,再用標準模式睇下
1 冇開呀…
2 試左都係冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞