買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
$10K BUDGET買行貨係55X85J架啦, 你加多4K上55X90J畫面都唔會去到OLED級別, 55A80J OLED行貨要加到17.5K左右先可以.

想$10K玩到OLED只有以下LG水貨, 佢都可以同A80J一戰, 同A90J差距都唔會大, 最少望落去一定唔會好似有層霧面咁

如果怕水貨壞, 就儲錢買行貨, 香港買電視就係咁貴

LG 55" OLED TV B1 OLED55B1PCA 水機
$98XX
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度520nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
55X85J $10K
55A90J $24K
機價都2.4倍, 點會冇大分別
唔該step巴 如果下年4-5月先入伙係咪唔洗睇住 到時有其他款
一般5-6月就出新款,新款初出更加貴,舊款4月左右會停產並開始缺貨

清貨大慨3月左右開始,會平D既,不過搶唔搶到就兩回事

55A80J到下年3月可能16K左右買到
55A90J到下年3月可能23K左右買到
你咪下年新年後再睇下舊款賣幾錢再決定
差不多啦,原廠架都$990定價
X85J係咪唔會再減? X90J日本製差得遠唔遠
實會慢慢減

日本組裝只係心理上感覺好D

Sony係日本賣既電視都係大陸組裝
唔計日本組裝,本身X90J規格都好過X85J,只不過兩者差距唔會去到OLED例如同A80J比咁大姐
你當每個月減2-300左右吧
買佐x90j同dht-s216
原來s216唔支援Dolby Atmos
想問下睇戲個音效係咪差好多
明白唔該step巴
同埋我見X85J同LG Nano86CPA好似 但送既野多啲
55NANO86CPA用IPS面板,仲差過55X85J
多講step巴上個post幫手揀邊部電視買尾買咗行嘅90J

想問下師傅安裝完之後有咩要檢查?除咗光死點仲有咩要特別留意?
其實Samsung 既Q symphony 係咪真係好勁,如果買Q600A但唔用Q symphony 會唔會嘥左支soundbar
想問下買水機LG C1既各位

有無試過用電話connect LG Thin Q?

我試左幾次都唔得 電話彈出黎話係network問題, 電視又話成功
唔會
多謝step ching 岩岩訂左LG b1
恭喜巴打入手OLED性價比之王者
巴打想借個位放部二手電視

Samsung QA55Q70T 水貨
55寸mon 有earc 功能正常 仲好新淨

有意請聯絡
https://t.me/fathin29
$2000
入左幾錢
唔係都係VA Panel?
LG只有50"係用VA
爬左好耐文
今日終於入左55”QN90A
之前心思一直想要X90J
落到鋪睇後發覺唔差在比多2000幾上QN90A

曾經有比對C1同QN
不過覺得QN睇落啲色舒服好多 襟睇啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞