買電視機 / 換電視機 集中討論區 (67)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
下年3月左右囉
巴打, 睇netfilx有冇字幕太光問題?
我睇埋netflix 同 disney+
都發覺有d 戲/劇 字幕好光, 有d 又好正常
唔知咩事,
Thx
黎緊想係盛澤入部SAMSUNG QLED QX2A。
有冇巴打知道盛澤水貨有冇做保養。
好怕買完水貨機,用幾個月就壞
多謝各位巴打解答
Step巴,可視角普通即係點?
斜睇顏色會變淡
我見LG個網有人話直情會變朦
link
1. 邊句話矇?
2. 想要高可視角,可以選IPS面板電視,不過唔好又話IPS面板電視黑位漏光發變灰色,對比度唔夠既問題
3. 又想要高可視角,又要靚黑位,就要買OLED電視,不過行貨價最少11K左右48"

Panasonic TH-49JX800H 行貨
$5450
1. 50HZ IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive
3. 5年保養
4. HDMI 2.0*3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
另外如果想要高可視角既LCD電視,基本LG除了50"以外就一定係用IPS面板
盧先生呢D就係唔識做research, 盲目係度打埋D廢文既客人, 做左功課就唔會好似佢咁, 冇知又去買, 買完又投訴
VA面板特性就係黑位漏光少,對比度高,不過可視角普通,斜睇顏色會變淡,所以正面睇最好

要VA面板又想要可視角高既,係有,部份旗艦機有加廣視角膜就可以做到,不過要12K以上最少

又或者想要完美可視角,可以買OLED電視
但個斜法係點樣斜法先?
係咪頭post條片有?
直接啲答你,L豬得OLED係買得過
頭post條片可睇到

如果要成日長時間打斜睇,一係買IPS/OLED電視,一係買有加廣視角既VA電視,一係用活動式掛牆架,有需要時轉角度
OLED好貴
巴打,我最終堅持想要4K120,因為我Desktop用緊144Hz覺得真係差好遠
我同屋企人去現場睇過,兩老一睇到X90J就起晒痰,佢地宜家都心思思想買OLED,但我睇過即使係LG C1都要48"左右先可以接受到個價(>12000),55"已經要16000...我睇到Price上面有D鬼鬼地的報價聲稱自己55"行貨都>13000,依D報價是否可信?
如果預宜家Updated Budget當around 10000出頭買55“,我見仲有Sony 55X90J同之前講的Pan記55JX900H,雖然唔係OLED但係都有FALD,依兩個對比邊個會好D?
如果唔再加budget,我見基本就係48” OLED同55“ FALD LED的對決,好似好難選擇...

再詳細講下Use case,我預計買完翻來會用來駁家機打機,會用Netflix同Disney+睇戲,所以希望可以用App Support到Dolby。屋企人主要睇電視多,但都鍾意睇Youtube。
1. 唔好比佢地睇到A80J, A90J, C1佢地,會毒性上腦
2. 正常price.com我只推薦Avoutlet, Compumark, LG 55C1做緊13K果D一係水貨,一係陳列機,總之唔好亂信price.com 細鋪
3. 如果要買水貨LG 55C1, 我只會推薦盛澤影音, 做緊$11380, 不過巴打建議你都係買行貨有全面保養好D
4. 當然55X90J好過JX900H
5. 你2.5米距離就唔好買48-50"了, 最少55"電視啦
6. 如果你家人見到55X90J都滿意,巴打可以去馬了,佢地都默許喜歡就好
7. 我建議行貨去AVLife買,大鋪夠安心
依嫁先見到打錯左,佢地係睇到A90J起晒痰..我仲俾佢地睇埋C1,佢地都幾中OLED毒
就咁睇除非再加Budget到買C1或者A80J(Price價格差唔多),否則都應該係買55X90J...但電腦Mon VA拖影都算嚴重,Sony電視的VA又如何呢?因為都想打機...
唉呀A90J, 上哂毒啦

基本上OLED是但睇1部都會中毒

你家人睇電視多唔怕燒印風險嗎?不過都要因情況而定

如果你電腦VA mon覺得拖影嚴重,IPS面板可能會稍有改善,OLED就反應最快,基本沒有拖影

LG 55C1 行貨 $16500
Sony A80J 行貨 $17300

兩者同級,都可以考慮,如果budget夠

Step巴,我最後都係買左A80J,最後決定係因為Sony係Google TV 多Apps 哈哈哈...
想問下有冇巴打知道Sony HT-A5000幾時出,Support到HDMI 2.1 全功能的Soundbar好似得Sony今年新出的A7000/A9,A5000香港未出...
想平又想要OLED可考慮LG OLED水貨,55"起,最平$9800左右就可以
恭喜巴打入手靚機

HT-A5000可能要下年初了,只是我純估計

急既就入HT-A7000
儲下$$先
Thx step巴

LG OLED邊部可以?
你地真係害人不淺哈哈,睇完OLED真係翻唔到轉頭...
對比完C1同A80J同A90J,一眼睇到A90J的確係最靚冇得輸,A80J其次,C1咁就被比下去了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞